Panorama: Leve het algoritme

, door (vvp)

panorama

Wist u bijvoorbeeld dat de mensheid sinds 2003 elke paar dagen méér data produceert dan in de hele geschiedenis ervoor? Zoekresultaten op het internet, koopgedrag op de beurs, economische statistieken: alle informatie wordt zorgvuldig gestockeerd én gebruikt door bedrijven en overheden. Algoritmes voorspellen misdaden, internetadvertenties worden op maat van de klant gesneden: het dagelijkse leven walst nietsvermoedend de sciencefiction in.

Bart Baesens (professor beleidsinformatica KU Leuven) «Om het eenvoudig te zeggen: big data verwijst naar de verzameling gegevens uit een heleboel contexten. Dat gaat van het voorspellen van de beurskoers over het interpreteren van wetenschappelijke testgegevens tot het opsporen van fraude. Maar dichter bij huis is het ook het kruimelspoor dat je achterlaat via alledaagse bezigheden.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan