Serie: Safety First

tv-tips VTM | woensdag 30 oktober 2013 | 20u35, door (kd)

‘Discipline, dedication and friendship' – dat is het motto van Safety First, een bewakingsfirma die u even graag zou inhuren als dat u Walter Capiau zou vragen op uw minderjarige kroost te komen babysitten.

safety first

 

De vier agenten – de stotterende team manager Dirk (Bruno Vanden Broecke), zijn eeuwig naar liefde zoekende zus Ingrid (Ruth Beeckmans), de pantoffelheld Luc (Ben Segers) en de opgefokte Smos (Matteo Simoni) – blinken uit in incompetentie, wat allerlei geestige toestanden oplevert.

Nog niet overtuigd? Welaan dan: deze mockumentary komt uit de koker van Shelter, het productiehuis dat ons eerder al ‘Benidorm Bastards’ en ‘Wat als?’ bracht, en de catchy titeltrack ‘Dedication’ werd geleverd door niemand minder dan de tofski Mauro Pawlowski.

Matteo Simoni «‘Safety First’ draait rond vier veiligheidsagenten die dénken dat ze veel te zeggen hebben en dénken dat ze beesten zijn, terwijl ze net uitblinken in onkunde. Eigenlijk is het een klunzige bende die bijeengehouden wordt door vriendschap: in welke situatie ze ook terechtkomen, hun vriendschap overwint alles.»

HUMO Van jouw personage Smos zou een mens haast zenuwachtig worden: hij is erg, euh,aanwezig.

Simoni «’t Is iemand die er volle bakvoor gaat, maar op een andere manier dan Dirk: bij Smos gaat het meer in zijn lijf zitten – hij gebruikt vaak zijn fysiek om dingen op te lossen. Soms kan een lichaam iets anders vertellen dan wat iemand zegt, en dat vind ik interessant om mee te spelen.

»Verder is Smos heel naïef en klungelig, terwijl hij denkt dat hij het allemaal onder controle heeft. Hij kan zijn Limburgse achtergrond niet verbergen en is zelfs een beetje een johnny: die sportschoentjes! ’t Is een bazig en agressief mannetje met ADHD-trekjes: je hoeft nog maar iets tegen hem te zeggen of hij heeft je al vast. Ik kan zelf niet goed tegen dat soort mensen, maar het is wel héérlijk om te spelen (lacht)

HUMO Wat ook erg opvalt: zijn blinde adoratie voor Dirk, zijn baas.

Simoni «Smos beschouwt hem echt als zijn lief: in elke aflevering staat zijn leven in functie van Dirk. Als Dirk gelukkig is, dan is hij dat ook. Afhankelijk zijn van iemand anders z'n geluk: een cadeau om te spelen!

»Weet je, ik was achttien toen ik aan het Herman Teirlinck Instituut begon en les kreeg van Dora van der Groen. De eerste vijf maanden van mijn opleiding nam ik alles wat ze zei voor waar aan, zonder na te denken. Dat doet Smos ook: wat Dirk ook zegt, hij zal jaknikken en luisteren. Want Dirk heeft volgens Smos de waarheid in pacht. Zijn naïeve opkijken naar Dirk is zeer ontwapenend en hopelijk herkenbaar.»

HUMO Bruno Vanden Broecke, Ben Segers en Ruth Beeckmans speelden allemaal al samen in ‘Wat als?’: merkte je dat?

Simoni «Eigenlijk niet: ’t zijn schatten van mensen die openstaan voor ieders input. Ik kende hen niet, maar dat maakte niet zoveel uit: we hadden al zoveel gerepeteerd en gediscussieerd over onze rollen voor de opnames begonnen, dat het leek alsof we mekaar al jaren kenden. Je mag je niet schamen op repetities: als je nog zit te zoeken naar hoe je personage zich gedraagt, moet je je volledig kunnen smijten. Voor we effectief begonnen te filmen, hadden we dus al heel veel gelachen.»

HUMO In de eerste aflevering maakt Jan Eelen zijn acteerdebuut als de norse manager van een electrozaak: ging hem dat goed af?

Simoni «Hij had gezonde zenuwen, maar hij is zó’n grote regisseur en hij heeft al zoveel mensen voor z’n camera gehad, dat hij zelf heel goed wist hoe hij z’n rol moest spelen – en wat hij vooral níét moest doen.

»Er passeren veel goeie gastacteurs de revue (o.a. Koen De Bouw, Koen De Graeve, Marie Vinck, red.), maar ik vond het toch heel speciaal om met Jan Eelen te spelen. Ik had altijd al eens met hem willen samenwerken, en plots stond hij tegenover mij als acteur!»

HUMO ‘Missing You’ van John Waite, ‘She Drives Me Crazy’ van de Fine Young Cannibals en zelfs ‘Vamos a la playa’ van Righeira: de agenten van Safety First klungelen op de tonen van eightiesmuziek. Is daar een specifieke reden voor?

Simoni «Ik ben van ’87: ik moet eerlijk bekennen dat ik sommige nummers nog nooit gehoord had. Maar heb je Dirk al eens goed bekeken? Die ademt eighties!»

Bekijk de trailer:

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

eddy merckx

Humo sprak met Eddy Merckx: 'Ik heb altijd voor België gekoerst. Nooit voelde ik me Vlaming of Waal'

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u10

Eddy Merckx noemt Luik-Bastenaken-Luik, de Ardennenklassieker die nu zondag voor de honderdste keer gereden wordt, zijn favoriete koers. Hij won vijf edities, maar dat hadden er net zo goed meer kunnen zijn. We namen naast hem plaats in de zetel in zijn hoeve in Sint-Brixius-Rode. De beste wielrenner wilde niet over Armstrong praten, over al de rest wel. Lees meer

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u00

‘Als mijn hand nu uitschiet, kunnen de vier ledematen verlamd zijn. Maar wees gerust: dat gaat niet gebeuren.’ Neurochirurgen Guido Dua en Mania De Praeter, topdokters uit de gelijknamige docureeks op Vier, opereren op het scherp van de snee. Humo liep twee dagen in hun spoor en zag hoe ze de ene dag een leven redden en er de volgende dag één nederig uit handen moeten geven. ‘Ook na een tegenslag moeten we er mentaal staan.’ Lees meer en bekijk een filmpje (1 reactie)

RSS TV

Reacties en commentaren

filmpjes op tv&film;

vlaamse-tv-zenders op twitter

Naar twitter
ACHT_TV profile

ACHT_TVJoepie, woensdag! Lekker de hele namiddag binnen blijven en computerspelletjes spelen met denkbeeldige vriendjes!... fb.me/2QmuFBzSK51 minutes ago · reply · retweet · favorite

Meest bekeken tv-programma's

 De week van 27 maart - 2 april.

 
 • THUIS

  1.223.896

 • IEDEREEN BEROEMD

  1.054.425

 • HET 7 UUR-JOURNAAL

  1.048.104

 • THE VOICE VAN VLAANDEREN

  861.377

 • SPORTWEEKEND

  833.134

 • DE NEUS VAN PINOKKIO

  821.644

 • DE ZOO

  816.613

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven