Serie: The Blacklist

Met onze excuses aan de fans van ‘The Mentalist’ - sorry, dames! - maar eerlijk is eerlijk: ‘The Blacklist’, de gloednieuwe psychologische thrillerreeks die ze bij VIER vanaf vanavond in hetzelfde tijdslot proppen, is toch echt wel van een geheel andere orde.

the blacklist

Puike scenario’s, sprankelende dialogen en een spanningsboog die constant op knappen staat, en dan zwijgen we nog over de ronduit superbe acteerprestatie van James Spader (‘Boston Legal’, ‘Sex, Lies, and Videotape’) in de rol van de enigmatische meestercrimineel Raymond Reddington. U moest al voor uw tv zitten.

James Spader «Raymond Reddington is de nummer vier op de 'Most wanted'-lijst van de FBI. Al meer dan twintig jaar is hij van de radar verdwenen, tot hij in de pilootaflevering ineenshet hoofdkantoor van de FBI binnenwandelt, in Washington DC, en zich om onduidelijke redenen overgeeft.

»Hij zegt dat hij een staatsgevaarlijke terrorist kan aangeven – meer zelfs: dat hij op eenvoudig verzoek een hele blacklistmet terroristen kan leveren - maar dat hij maar met één persoon wil communiceren: Elisabeth Keen, een jonge FBI-profiler (rol van Megan Boone, red.). Dat is de aanzet tot een serie die, hopelijk, meer dan één seizoen zal meegaan.»

- De pitch lijkt wel heel erg op die van de jaren 90-thriller ‘Silence of the Lambs’, niet?

Spader «Ik begrijp waarom je dat zegt, althans op basis van de pilot: aan de ene kant heb je een levensgevaarlijke crimineel die in een rijdende cel aan een stoel is vastgekluisterd, en aan de andere kant heb je een jonge, vers van de schoolbanken geplukte FBI-dame. Maar daarmee houdt de vergelijking op.

»Want Raymond Reddington sluit al gauw een deal met de FBI, en kan van dan af vrij rondwandelen: in het geval van Hannibal Lecter uit ‘Silence of the Lambs’ zou dat onmogelijk zijn. Reddington is ook geen psychopaat, en evenmin is hij op obsessieve wijze geïnteresseerd in Elisabeth Keen, hoewel hij alles over haar achtergrond schijnt te weten.»

- Als er één ding is dat je met zekerheid over Raymond Reddington kunt zeggen, zo menen we uit de eerste afleveringen te mogen opmaken, dan is het dat je niets met zekerheid over hem kunt zeggen.

Spader «Zeer juist. Ik denk dat je als kijker snel zult doorhebben dat je je mening over wie Reddington is en wat zijn plannen zijn, continu zult moeten herzien. Net wanneer je denkt dat hij eigenlijk nog de kwaadste niet is, doet hij iets waardoor je zeker weet dat hij wel dégelijk de kwaadste is. Je moet bij wat hij zegt ook continu tussen de regels lezen. Soms moet je de regels zelfs omdraaien, als je begrijpt wat ik bedoel, en ze eens langs de andere kant bekijken.

»Het grappige is: eigenlijk weet ik nauwelijks iets meer over de achtergrond van mijn personage dan jij. Ik weet wat er in de eerste vier of vijf afleveringen gebeurt, omdat we die al hebben opgenomen, maar voor de rest is het voor mij gewoon afwachten tot ik het script van de zesde aflevering onder ogen krijg. Wat dat betreft, zit ik in dezelfde positie als de kijker: iedere aflevering leer ik meer details over Reddington, en iedere keer weer vraag ik me af waar dit in hemelsnaam naartoe zal gaan. Het voordeel daarvan: ik wéét dat ‘The Blacklist’ een geweldig spannende serie is.»

- U koos er zelf voor om voor uw rol uw haardos af te scheren. Hebt u daar nog geen spijt van gehad?

Spader «Nee. Maar sinds ik mijn haar heb afgeschoren, is het hier in New York nog niet onder de tien graden geweest: stel me die vraag dus nog maar eens wanneer het begint te vriezen.»

Bekijk de trailer:

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

Humo cover Probeer nu
6 weken
gratis
De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven