Cultuur: Canvasconnectie: Lee Ranaldo

tv-tips Canvas | zondag 8 december 2013 | 20u15, door (nj)

Door de piepende, zoemende en krakende lijn klinkt onze conversatie als een vroeg nummer van Sonic Youth (om precies te zijn: ‘Justice Is Might’ uit ‘Bad Moon Rising’), maar verder geen klachten: Lee Ranaldo zit vanavond in ‘De Canvasconnectie’, en staat ons te woord vanuit zijn hotelkamer in de Franse stad Tours, waar hij die avond optreedt met zijn begeleidingsband The Dust.

lee ranaldo

Lee Ranaldo «De mensen van ‘De Canvasconnectie’ zijn me thuis in Manhattan komen interviewen: ze lieten me een groot boek zien met allerlei culturele activiteiten, en daar moest ik een keuze uit maken. Zo koos ik onder meer voor een optreden van de New Yorkse punkgroep Television, omdat ik het altijd een geweldige band heb gevonden. Het is al geleden van eind jaren zeventig, maar ik kan me nog levendig de eerste keer herinneren dat ik hun debuutplaat opzette, ‘Marquee Moon’: al vanaf de eerste noten was ik er ondersteboven van.»

HUMO U koos ook voor een expo van Raymond Pettibon, de kunstenaar die de fameuze hoes van de magistrale Sonic Youth-plaat ‘Goo’ ontwierp.

Ranaldo «Oorspronkelijk wilden we een andere tekening van Raymond gebruiken, waarop de Hollywoodactrice Joan Crawford stond afgebeeld met dikke rode lippen, en daaronder het onderschrift ‘Blowjob?’, maar de platenfirma (Geffen Records, red.) vond het toch niet zo’n goed idee. Toen zijn we dus maar voor ‘Goo’ gegaan – we hebben de plaat naar de tekening genoemd. Dat moet wel een goeie keus geweest zijn, want anno 2013 zie je de hoes van ‘Goo’ nog altijd gereproduceerd op T-shirts en zo.

»Ik heb ook gekozen voor een expositie in het MoMA van Mike Kelley, die de cover van de opvolger van ‘Goo’ maakte, ‘Dirty’. Toen hij vorig jaar overleed, was dat een grote klap: Mike was mijn vriend. Verbijsterend ook dat iemand die zo’n ongelooflijk werk maakte en er ook om geprezen werd, nog altijd ongelukkig genoeg kon zijn om zichzelf van het leven te beroven.»

HUMO Over gemiste aflijvigen gesproken: klopt het dat u Lou Reed persoonlijk kende?

Ranaldo «Kennen is een groot woord, maar mijn vrouw en ik kwamen Lou en Laurie (Anderson) weleens tegen op straat of in de bioscoop. Lou was zoals bekend niet de vriendelijkste persoon ter wereld, maar hij knikte toch altijd hoffelijk. Sinds zijn dood luister ik praktisch constant naar zijn muziek. Op deze tournee vooral naar ‘Street Hassle’, de plaat en vooral ook het titelnummer. ’t Is het soort song waar je verslaafd aan kan raken, heb ik gemerkt: zelfs als ik er niet naar luister, blijf ik het horen.»

HUMO Dank voor het gesprek. En veel succes vanavond.

Ranaldo «Geen dank. Ik heb veel zin in vanavond: met The Dust speel ik in kleinere clubs dan ik deed met Sonic Youth, en dat bevalt me wel.»

HUMO Doet me eraan denken: zal Sonic Youth nog ooit terug samenkomen?

Ranaldo «Ik vrees van niet. Iedereen is met z’n eigen projecten bezig, en Thurston en Kim hebben sinds hun split niet bepaald een goeie verstandhouding. Ik denk dat je een kruisteken achter Sonic Youth kunt zetten, net als achter de namen Mike Kelley en Lou Reed. Laat hen allen in vrede rusten.»

Bekijk 'Ambulancer':

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

eddy merckx

Humo sprak met Eddy Merckx: 'Ik heb altijd voor België gekoerst. Nooit voelde ik me Vlaming of Waal'

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u10

Eddy Merckx noemt Luik-Bastenaken-Luik, de Ardennenklassieker die nu zondag voor de honderdste keer gereden wordt, zijn favoriete koers. Hij won vijf edities, maar dat hadden er net zo goed meer kunnen zijn. We namen naast hem plaats in de zetel in zijn hoeve in Sint-Brixius-Rode. De beste wielrenner wilde niet over Armstrong praten, over al de rest wel. Lees meer

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u00

‘Als mijn hand nu uitschiet, kunnen de vier ledematen verlamd zijn. Maar wees gerust: dat gaat niet gebeuren.’ Neurochirurgen Guido Dua en Mania De Praeter, topdokters uit de gelijknamige docureeks op Vier, opereren op het scherp van de snee. Humo liep twee dagen in hun spoor en zag hoe ze de ene dag een leven redden en er de volgende dag één nederig uit handen moeten geven. ‘Ook na een tegenslag moeten we er mentaal staan.’ Lees meer en bekijk een filmpje (1 reactie)

Meest gelezen

RSS TV

Reacties en commentaren

filmpjes op tv&film;

Meest bekeken tv-programma's

 De week van 27 maart - 2 april.

 
 • THUIS

  1.223.896

 • IEDEREEN BEROEMD

  1.054.425

 • HET 7 UUR-JOURNAAL

  1.048.104

 • THE VOICE VAN VLAANDEREN

  861.377

 • SPORTWEEKEND

  833.134

 • DE NEUS VAN PINOKKIO

  821.644

 • DE ZOO

  816.613

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven