Wintergasten: David Simon

'Een ode aan het ambacht van de papieren reporter,' noteerde Onze Man enkele weken geleden over de Nederlandse vertaling van 'Homicide', het boek van David Simon dat achttien jaar geleden verscheen. Simon, destijds journalist bij de Baltimore Sun, was een jaar lang als stagiair-speurder meegelopen met de moordsectie van de politie in zijn stad. Zijn observatiewerk leverde een doorleefd boek op dat later de basis zou vormen voor 'The Wire', de excellente serie die Simon ook zelf schreef en producete. In 'Wintergasten' laat presentator Raoul Heertje de man uitgebreid aan het woord.

19293_wintergasten-simon-186.jpg

David Simon «Het blijft een wonder dat ze me toegestaan hebben om een jaar lang met die flikken mee te lopen. Maar Ed Tillman, de commissaris, was een geschikte kerel, en hij ging meteen akkoord. Niet veel later stierf hij. Een hersentumor - al snel werd er gelachen dat het dááraan lag dat hij me had toegelaten.

»Ik was een broekje van 27, en plots liep ik mee met speurders die tien of twintig jaar ouder waren en elkaar met bitch of whore aanspraken. Daar stond ik dan, nog niets van het leven gezien, en bepaald geïntimideerd. Ik trok elke avond mee met die gasten de kroeg in en betaalde rondje na rondje, in de hoop dat ze me zouden tolereren als fly on the wall. Dat werkte: ik was een jaar lang één van de jongens, en ik kreeg een gedetailleerde inkijk in de ziel van zo'n team flikken dat soms met de moed der wanhoop de criminaliteit bestrijdt.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

Humo cover Nu in
Humo
De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven