Wintergasten: David Simon

'Een ode aan het ambacht van de papieren reporter,' noteerde Onze Man enkele weken geleden over de Nederlandse vertaling van 'Homicide', het boek van David Simon dat achttien jaar geleden verscheen. Simon, destijds journalist bij de Baltimore Sun, was een jaar lang als stagiair-speurder meegelopen met de moordsectie van de politie in zijn stad. Zijn observatiewerk leverde een doorleefd boek op dat later de basis zou vormen voor 'The Wire', de excellente serie die Simon ook zelf schreef en producete. In 'Wintergasten' laat presentator Raoul Heertje de man uitgebreid aan het woord.

19293_wintergasten-simon-186.jpg

David Simon «Het blijft een wonder dat ze me toegestaan hebben om een jaar lang met die flikken mee te lopen. Maar Ed Tillman, de commissaris, was een geschikte kerel, en hij ging meteen akkoord. Niet veel later stierf hij. Een hersentumor - al snel werd er gelachen dat het dááraan lag dat hij me had toegelaten.

»Ik was een broekje van 27, en plots liep ik mee met speurders die tien of twintig jaar ouder waren en elkaar met bitch of whore aanspraken. Daar stond ik dan, nog niets van het leven gezien, en bepaald geïntimideerd. Ik trok elke avond mee met die gasten de kroeg in en betaalde rondje na rondje, in de hoop dat ze me zouden tolereren als fly on the wall. Dat werkte: ik was een jaar lang één van de jongens, en ik kreeg een gedetailleerde inkijk in de ziel van zo'n team flikken dat soms met de moed der wanhoop de criminaliteit bestrijdt.

»Die jongen in z'n pummelachtige T-shirts, die is er nu niet meer. Geduldig observeren vanaf de zijlijn, daar moet ik niet meer van dromen: sinds 'The Wire' word ik overal waar ik kom meteen met alle aandacht overladen. Jammer.»

- Volgens intimi is woede uw motor.

Simon «Kijk, op persoonlijk vlak ben ik best gelukkig. Pluk de dag en zo, je kent het wel. Maar als je de afgelopen dertig jaar Amerikaan bent geweest, heb je dan een andere keuze dan woede? Wall Street, Katrina, de hypothekencrisis, de leugens over Irak: wie durft me vertellen dat er zelfs niet een héél klein beetje aanleiding is om boos te zijn? Met welke houding moeten we dán naar dat alles kijken? Verveling? Onverschilligheid? Lichtvoetige frivoliteit?»

- Uw recentste project heet 'Generation Kill' (nu te zien op de digitale zender Acht, red.).

Simon «'t Is een tv-serie die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Evan Wright, een journalist die in 2003 voor Rolling Stone met het Amerikaanse leger mee was in Irak. Een heel kráchtig verhaal, helemaal toegespitst op wat jonge gasten doormaken wanneer ze op oorlogspad moeten.

»Ik ben tevreden met de politieke reacties. De lefties vinden dat ik te veel empathie toon voor de soldaten en dat er te weinig kritiek op die oorlog in zit; de rechterzijde is misnoegd omdat ik onze jongens niet alléén maar portretteer als helden die dapper het vaderland dienen. Doel bereikt, denk ik dan. De wereld valt niet simpel in te delen in Goed en Kwaad.»

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

David Simon - Homicide

Eind 1987 vraagt een jonge reporter van de Baltimore Sun aan de hoofdcommissaris van de plaatselijke politie of hij de moordsectie een jaar lang mag observeren....

Lees de review van Homicide
Humo cover Probeer nu
6 weken
gratis
De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven