Koppen XL: Dood gepest

tv-tips Eén | dinsdag 28 september | 21.30 u., door (jl)

Eind deze maand moeten zes Amerikaanse scholieren (vier meisjes en twee jongens) zich voor een rechtbankjury verantwoorden voor de dood van Phoebe Prince (15). Op 14 januari 2010 verhing Phoebe zich thuis, na maandenlang te zijn gepest op school. 'Koppen XL' zendt vanavond de beklijvende documentaire 'Dood gepest' uit over de zaak, die het stadje South Hadley in de staat Massachusetts al het hele jaar in de ban houdt.

21040_tv-koppen(1).jpg

Zeker sinds Kevin Cullen, journalist van The Boston Globe, een striemende column schreef over Phoebe's dood en het onderschatte pestprobleem in Amerikaanse highschools.

Kevin Cullen «Phoebe was pas eind 2009 met haar familie van Ierland naar de VS geëmigreerd, en werd als groentje op South Hadley High vrijwel meteen gepest. Het werd pas echt erg na een flirt met de ex van een ander meisje. Ze werd uitgescholden voor 'slet' en 'Ierse hoer'. Ze werd gestalkt, bedreigd per sms, door het slijk gehaald op het internet en op Twitter. Na haar dood postte een pester op Phoebe's Facebook-pagina de boodschap 'accomplished' - 'opdracht volbracht'.

»De dag van haar zelfdoding was ze lastiggevallen in de schoolbibliotheek. Haar boeken werden uit haar handen gerukt en op de grond gegooid. Niemand van het personeel had iets gezien. Toen ze naar huis liep, werd ze door haar pesters gevolgd in een auto. Ze riepen scheldwoorden en gooiden lege blikjes naar haar. Toen ze thuiskwam, heeft ze zich verhangen aan de trapleuning. Daar heeft haar jongere zusje haar gevonden.

»De schooldirectie was weken voor Phoebe's dood door haar ouders op de hoogte gebracht van het gepest, maar had het afgedaan als 'typisch gedrag onder scholieren'. Zelfs na de zelfdoding reageerde de school onvoorstelbaar grof. De pesters werden niet geschorst of van school gestuurd. En het traditionele schoolfeest, een paar dagen na de dood van Phoebe, ging gewoon door.»

HUMO Waarom leverde het politieonderzoek weinig op?

Cullen «Zo'n onderzoek is niet evident in een stadje van 17.000 inwoners waar iedereen iedereen kent. De school was ook in de greep van dat groepje pesters. Andere leerlingen vertelden me dat ze bang voor hen waren. Ze vertelden hoe de pestkoppen opschepten dat ze tijdens hun ondervraging keihard hadden gelogen tegen de politie. Een meisje dat voor de tv-camera's over de pesters had geklaagd, werd achteraf neergeslagen door één van meisjes die nu vervolgd worden.»

HUMO Want uiteindelijk komt er nu dus toch een proces.

Cullen «Ja, het grootste proces over pesten dat ooit in de VS is gevoerd. Met dank aan Betsy Scheibel, de openbare aanklager: zij woont zelf in South Hadley, en had na drie maanden grondig onderzoek genoeg bezwarende elementen gevonden om de pesters als volwassenen te vervolgen. Ze moeten zich nu verantwoorden voor aanranding van een minderjarige, criminele pesterijen, schending van de burgerrechten en nog zo'n paar dingetjes. Ze riskeren tien jaar cel.»

HUMO NBC onthulde dat Phoebe vroeger al had geprobeerd om uit het leven te stappen, dat ze zware psychische problemen had en aan zelfverminking deed.

Cullen «Ja, dat klopt, en zowel de pesters als de schooldirectie wisten dat. Dat pleit hen allesbehalve vrij. Integendeel, zo'n kwetsbaar iemand moet je net met heel veel zorg omringen.»

HUMO Wat verwacht de familie van Phoebe van het proces?

Cullen «Haar vader heeft al verklaard dat hij niet wil dat die jongeren de cel invliegen. Er moet vooral iets aan het pestprobleem gedaan worden. In Massachusetts is er al een strengere anti-pestwet aangenomen, en er is een trainingsprogramma opgezet om schoolpersoneel te leren hoe ze pestgedrag moeten aanpakken.

»Phoebe's familie is inmiddels terug naar Ierland verhuisd. Ze is ook daar begraven. Haar ouders wilden létterlijk dat er een oceaan zou liggen tussen de laatste rustplaats van hun dochter en de pestkoppen die haar de dood hebben ingejaagd.»

Bekijk een fragment uit 22News:

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

eddy merckx

Humo sprak met Eddy Merckx: 'Ik heb altijd voor België gekoerst. Nooit voelde ik me Vlaming of Waal'

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u10

Eddy Merckx noemt Luik-Bastenaken-Luik, de Ardennenklassieker die nu zondag voor de honderdste keer gereden wordt, zijn favoriete koers. Hij won vijf edities, maar dat hadden er net zo goed meer kunnen zijn. We namen naast hem plaats in de zetel in zijn hoeve in Sint-Brixius-Rode. De beste wielrenner wilde niet over Armstrong praten, over al de rest wel. Lees meer

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u00

‘Als mijn hand nu uitschiet, kunnen de vier ledematen verlamd zijn. Maar wees gerust: dat gaat niet gebeuren.’ Neurochirurgen Guido Dua en Mania De Praeter, topdokters uit de gelijknamige docureeks op Vier, opereren op het scherp van de snee. Humo liep twee dagen in hun spoor en zag hoe ze de ene dag een leven redden en er de volgende dag één nederig uit handen moeten geven. ‘Ook na een tegenslag moeten we er mentaal staan.’ Lees meer en bekijk een filmpje (1 reactie)

Meest gelezen

RSS TV

Reacties en commentaren

filmpjes op tv&film;

Meest bekeken tv-programma's

 De week van 27 maart - 2 april.

 
 • THUIS

  1.223.896

 • IEDEREEN BEROEMD

  1.054.425

 • HET 7 UUR-JOURNAAL

  1.048.104

 • THE VOICE VAN VLAANDEREN

  861.377

 • SPORTWEEKEND

  833.134

 • DE NEUS VAN PINOKKIO

  821.644

 • DE ZOO

  816.613

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven