Belga Sport: Ludo Coeck

tv-tips Canvas | Maandag 11 april | 21.10u, door (fvd)

''t Is ook altijd wat. Als ik niet achter de vrouwen aanzit, zeggen ze dat ik homofiel ben. En als ik geen homofiel ben, ben ik een playboy. De mensen die zoiets roepen, zouden beter eens naar zichzelf kijken. Ik ben al met meer mokskes uit geweest dan zij in hun hele leven. Ook al zijn ze zestig.'

22184_BelgaSportLudo.jpg

Aan het woord is Ludo Coeck, het bejubelde maar broze fenomeen van Berchem Sport, Anderlecht en Inter Milaan, in de Humo van 19 november '82, een kleine drie jaar voor zijn dood. Aan zijn leven en carrière wordt de allerlaatste 'Belga Sport' van dit seizoen opgehangen, vanavond op Canvas: 'Man van glas' is een documentaire van Joost Vandensande, Bart Matthijs en Lieven De Wispelaere.

Joost Vandensande «Coeck had de looks, het charisma en natuurlijk het onwaarschijnlijke talent: daardoor was hij al heel jong dé vedette. 't Was niet toevallig ook de eerste voetballer in België die werd opgevoerd in de populaire magazines van die tijd. Maar achter die façade ging, zo is ons tijdens het maken steeds duidelijker geworden, een heel andere mens schuil, een erg fragiele, gevoelige jongen: veel meer dan naar die vedettestatus was hij op zoek naar de warmte van een gezin. Alleen viel die droom al snel aan diggelen toen zijn huwelijk na twee jaar op de klippen liep.

»Nog een misverstand: er wordt gezegd dat Coeck niet geslaagd is bij Inter Milaan. Onzin: hij heeft gewoon nooit de kans gekregen. Heel zijn carrière is hij achtervolgd door pech en blessures. Vandaar ook de titel: 'Man van glas'. Zijn broze enkel, al die operaties aan zijn knie: als hij ervan bespaard was gebleven, was hij in Europa zonder twijfel één van de allerbeste middenvelders van zijn generatie geweest. »Inter heeft hem ook niet zómaar gekocht: 't was de bedoeling dat Coeck hun leider op het veld zou worden. Nieuwe blessures hebben daar dus een stokje voor gestoken, maar ook al is hij alles samen niet langer dan een jaar bij Inter geweest, ze herinneren zich hem daar nog héél goed. Sandro Mazzola bijvoorbeeld, toen sportief directeur en tevens de man die hem naar Italië had gehaald. Of Giuseppe Bergomi, destijds zijn ploegmaat. Iederéén. Uit alle getuigenissen die we hebben verzameld - we hebben ook gepraat met onder meer Juan Lozano, Paul Van Himst, Swat Van der Elst, dokter Marc Martens en zus Suzy Coeck - blijkt hoe onvoorstelbaar geliefd hij was.

»Al die tegenslagen: een ander had zich er al lang bij neergelegd, maar Coeck blééf terugvechten, tot de laatste dag van zijn leven. Letterlijk: een jaar voor zijn dood was hij nog maar eens afgeschreven voor het voetbal, maar daar wilde hij zich niet bij neerleggen, en langzaam maar zeker kwam hij er weer bovenop. En net toen hij groen licht had gekregen en hij kon ervan gaan dromen om nog eens op het allerhoogste niveau te voetballen, kreeg hij die allerlaatste brutale klap, tegen een vangrail op de E19. Hij was net dertig geworden.»

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

eddy merckx

Humo sprak met Eddy Merckx: 'Ik heb altijd voor België gekoerst. Nooit voelde ik me Vlaming of Waal'

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u10

Eddy Merckx noemt Luik-Bastenaken-Luik, de Ardennenklassieker die nu zondag voor de honderdste keer gereden wordt, zijn favoriete koers. Hij won vijf edities, maar dat hadden er net zo goed meer kunnen zijn. We namen naast hem plaats in de zetel in zijn hoeve in Sint-Brixius-Rode. De beste wielrenner wilde niet over Armstrong praten, over al de rest wel. Lees meer

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u00

‘Als mijn hand nu uitschiet, kunnen de vier ledematen verlamd zijn. Maar wees gerust: dat gaat niet gebeuren.’ Neurochirurgen Guido Dua en Mania De Praeter, topdokters uit de gelijknamige docureeks op Vier, opereren op het scherp van de snee. Humo liep twee dagen in hun spoor en zag hoe ze de ene dag een leven redden en er de volgende dag één nederig uit handen moeten geven. ‘Ook na een tegenslag moeten we er mentaal staan.’ Lees meer en bekijk een filmpje (1 reactie)

Meest gelezen

RSS TV

Reacties en commentaren

filmpjes op tv&film;

Meest bekeken tv-programma's

 De week van 27 maart - 2 april.

 
 • THUIS

  1.223.896

 • IEDEREEN BEROEMD

  1.054.425

 • HET 7 UUR-JOURNAAL

  1.048.104

 • THE VOICE VAN VLAANDEREN

  861.377

 • SPORTWEEKEND

  833.134

 • DE NEUS VAN PINOKKIO

  821.644

 • DE ZOO

  816.613

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven