Belga Sport: Ludo Coeck

tv-tips Canvas | Maandag 11 april | 21.10u, door (fvd)

''t Is ook altijd wat. Als ik niet achter de vrouwen aanzit, zeggen ze dat ik homofiel ben. En als ik geen homofiel ben, ben ik een playboy. De mensen die zoiets roepen, zouden beter eens naar zichzelf kijken. Ik ben al met meer mokskes uit geweest dan zij in hun hele leven. Ook al zijn ze zestig.'

22184_BelgaSportLudo.jpg

Aan het woord is Ludo Coeck, het bejubelde maar broze fenomeen van Berchem Sport, Anderlecht en Inter Milaan, in de Humo van 19 november '82, een kleine drie jaar voor zijn dood. Aan zijn leven en carrière wordt de allerlaatste 'Belga Sport' van dit seizoen opgehangen, vanavond op Canvas: 'Man van glas' is een documentaire van Joost Vandensande, Bart Matthijs en Lieven De Wispelaere.

Joost Vandensande «Coeck had de looks, het charisma en natuurlijk het onwaarschijnlijke talent: daardoor was hij al heel jong dé vedette. 't Was niet toevallig ook de eerste voetballer in België die werd opgevoerd in de populaire magazines van die tijd. Maar achter die façade ging, zo is ons tijdens het maken steeds duidelijker geworden, een heel andere mens schuil, een erg fragiele, gevoelige jongen: veel meer dan naar die vedettestatus was hij op zoek naar de warmte van een gezin. Alleen viel die droom al snel aan diggelen toen zijn huwelijk na twee jaar op de klippen liep.

»Nog een misverstand: er wordt gezegd dat Coeck niet geslaagd is bij Inter Milaan. Onzin: hij heeft gewoon nooit de kans gekregen. Heel zijn carrière is hij achtervolgd door pech en blessures. Vandaar ook de titel: 'Man van glas'. Zijn broze enkel, al die operaties aan zijn knie: als hij ervan bespaard was gebleven, was hij in Europa zonder twijfel één van de allerbeste middenvelders van zijn generatie geweest. »Inter heeft hem ook niet zómaar gekocht: 't was de bedoeling dat Coeck hun leider op het veld zou worden. Nieuwe blessures hebben daar dus een stokje voor gestoken, maar ook al is hij alles samen niet langer dan een jaar bij Inter geweest, ze herinneren zich hem daar nog héél goed. Sandro Mazzola bijvoorbeeld, toen sportief directeur en tevens de man die hem naar Italië had gehaald. Of Giuseppe Bergomi, destijds zijn ploegmaat. Iederéén. Uit alle getuigenissen die we hebben verzameld - we hebben ook gepraat met onder meer Juan Lozano, Paul Van Himst, Swat Van der Elst, dokter Marc Martens en zus Suzy Coeck - blijkt hoe onvoorstelbaar geliefd hij was.

»Al die tegenslagen: een ander had zich er al lang bij neergelegd, maar Coeck blééf terugvechten, tot de laatste dag van zijn leven. Letterlijk: een jaar voor zijn dood was hij nog maar eens afgeschreven voor het voetbal, maar daar wilde hij zich niet bij neerleggen, en langzaam maar zeker kwam hij er weer bovenop. En net toen hij groen licht had gekregen en hij kon ervan gaan dromen om nog eens op het allerhoogste niveau te voetballen, kreeg hij die allerlaatste brutale klap, tegen een vangrail op de E19. Hij was net dertig geworden.»

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

Zin in Zen (1): Véronique Leysen

Zin in Zen (1): Véronique Leysen

  Dinsdag 22 juli 2014 - 05u57

Een pastelgroen caravannetje, aan de oever van de Dijle in Mechelen. Achter het vintage venster een net zo retro tafereel: Véronique Leysen, een oase van rust en een knooppunt van concentratie, zit een okerkleurige haarband te breien, een vers geperst sapje binnen handbereik. Humo’s zomerse zoektocht naar zen doet zijn voordeel bij de mantra van tikkende breipennen. Lees een fragment (3 reacties)

Studente in de week, junk in 't weekend

Studente in de week, junk in 't weekend: 'Onze ingrediënten om zelf GHB te maken haalden we in de Gamma'

  Dinsdag 22 juli 2014 - 05u51

Renee Kelder haalde tijdens de week goede cijfers als studente, in het weekend raakte ze meermaals bewusteloos door wat ook bekendstaat als vloeibare xtc. In haar boek ‘De parttime-junkie’ beschrijft ze genadeloos haar dubbelleven. ‘Wij noemden GHB een G’tje, dat klinkt véél liever. Maar eigenlijk heb ik jarenlang gootsteenontstopper gedronken.’ Lees meer

Tv-tips voor vanavond

RSS TV
filmpjes op tv&film;

vlaamse-tv-zenders op twitter

Naar twitter
JIM_be profile

JIM_be.@SandervanDoorn kwam langs op Tomorrowland voor een interview: jim.be/interview-sand…18 minutes ago · reply · retweet · favorite

Meest bekeken tv-programma's

 De week van 30 april - 7 mei.

 
 • THUIS

  1.084.173

 • IEDEREEN BEROEMD

  1.022.622

 • HET 7 UUR-JOURNAAL

  954.257

 • SPORTWEEKEND

  757.424

 • DE ZOO

  749.884

 • THE VOICE VAN VLAANDEREN

  733.979

 • BLOKKEN

  704.110

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven