Doe de derby: Nederland - België

, door (sw)

duivelsvrijbeeld

30 april 1905: 1-4

De allereerste, gespeeld in Antwerpen. Ook de allereerste keer dat het Nederlandse elftal in actie kwam – de Belgen hadden een jaar eerder gedebuteerd tegen Frankrijk. Oranje won meteen, weliswaar pas na verlengingen. Ook bij de herkansing twee weken later in Rotterdam gingen de Belgen de boot in, met 4-0.

9 september 1987: 0-0

In de vriendschappelijke wedstrijden van de Lage Landen wordt er meestal vlot gescoord. Slechts twee keer eindigde de derby op een 0-0, in 1964 en in 1987, de eerste België - Nederland na de barrages – ‘Het is Grün! Georges Grün! – voor het WK van 1986. Hierna was het twaalf jaar wachten op de volgende vriendenwedstrijd.

4 september 1999: 5-5

Beide landen waren als organisatoren automatisch geplaatst voor het EK, dus oefenden ze in de aanloop tegen elkaar in Rotterdam. Het resultaat: een match met een vooroorlogse uitslag, mede dankzij de eerste doelpunten van de net tot Belg genaturaliseerde Branko Strupar.

15 augustus 2012: 4-2

Robert Waseige debuteerde tegen Nederland als bondscoach, dertien jaar later deed Marc Wilmots – die in 1999 nog meespeelde, scoorde én uitgesloten werd – hetzelfde. Die eerste wedstrijd na zijn officiële aanstelling luidde ook de start in van de hype rond de Rode Duivels de afgelopen jaren.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan