'De verdeelde Staten van Amerika': Republikeinen en Democraten steeds vaker met getrokken messen tegenover elkaar

, door (sw)

ACTUA Toen de wet op de nieuwe gezondheidszorg niet door het Amerikaanse Congres raakte, legde Donald Trump in een tweet de schuld voor die mislukking bij de Democraten, die zijn mooie plan niet hadden willen goedkeuren. Er even aan voorbijgaand dat het niet eens tot een stemming was gekomen en vooral het verzet binnen de Republikeinse partij Trumpcare had doen zinken. De framing van de president past volledig binnen het politieke discours in de VS van het afgelopen decennium, waar Republikeinen en Democraten steeds vaker met getrokken messen tegenover elkaar stonden en steeds minder bereid waren om samen te werken. Trumps verkiezing is volgens de makers van ‘The Divided States of America’ – die in de VS op tv kwam vlak voor de inauguratie – zelfs de apotheose van die verdeeldheid. Onder Obama ging het immers van kwaad naar erger, zodat een buitenstaander zonder politieke ervaring zich kon opwerpen als de redder des vaderlands, de man die het moeras genaamd Washington droog zou leggen.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan