BOEK★★★★☆
Agualusa verwent de lezer met unheimische beschrijvingen, sterke inzichten en treffende metaforen
De biografie van José Eduardo Agualusa intrigeert: een Angolese schrijver met Portugese en Braziliaanse roots, momenteel woonachtig te Mozambique. Uit die achtergrond put hij inspiratie voor zijn prijswinnende werk – hij is één van de beste Portugeestalige auteurs van het moment.
Deze nieuwe vertaling van een boek uit 1996 verhaalt de bloedige postkoloniale onafhankelijkheidsstrijd van Angola, met als brandpunt de verdwijning van dichteres en vrijheidsstrijder Lídia do Carmo Ferreira. Agualusa vermengt geschiedkundige feiten en autobiografische elementen met pure fictie, droge historiografische kost wordt het nooit: vooral zijn unheimische beschrijvingen van dromen, inzichten over wit privilege, lichamelijke leidmotieven en zijn treffende metaforen, zoals een met brandbommen bestookt dorp ‘opgesloten in een stolp van as’, blijven overtuigen. Die dichterlijke escapades worden geregeld onderbroken door geweerschoten en gruweldaden, schoonheid en vernietiging laten elkaar nooit los.
Lees ook het uitstekende nawoord van Agualusa’s vaste vertaler Harrie Lemmens, die ‘Regentijd’ omschrijft als ‘een geheugen dat het vuil vastlegt in woorden’ – dat ‘vuil’ is het leed van de Angolezen, door Agualusa gevat in ontroerende schoonheid.
MEER BOEKEN VAN DE WEEK:
‘Grijze bijen’ is een virtuoos gecomponeerde roman, hoogst relevant en actueler dan ooit (★★★★☆)