Benjamin Dalle Beeld HUMO
Benjamin DalleBeeld HUMO

De Deugmeter

Benjamin Dalle: ‘Ja, ik ben een feminist’

Humo zoekt en onderzoekt de gutmensch in bekende medemensen. Deze week: Vlaams minister voor jeugd, media, Brussel en armoede Benjamin Dalle (40).

Joris Bellwinkel

BENJAMIN DALLE «Onlangs bezocht ik in Anderlecht een organisatie die mensen met een handicap richting een job begeleidt. Eén van de deelnemers vertelde me dat ze de vrijwilligers echt als haar familie zag. Ze hadden haar geholpen om haar zelfrespect terug te vinden. Dat heeft me wel geraakt.

»Voor mensen in armoede is geld belangrijk, maar even belangrijk is het persoonlijke contact, het gevoel dat er naar hen wordt geluisterd, dat ze gewaardeerd worden. Daarom probeer ik als minister ook zoveel mogelijk naar mensen te luisteren.»

HUMO In plaats van zich te verschansen in uw kabinet.

DALLE «Ja, ik maak er een erezaak van om de vinger aan de pols van de samenleving te houden, want uit die contacten leer ik soms veel meer dan uit cijfers en wetenschappelijke publicaties. Gandhi heeft ooit gezegd: ‘Alles wat je voor mij doet, maar niet met mij, doe je tegen mij.’ Anders gezegd: als mensen in armoede niet betrokken zijn bij het beleid rond armoede, dan is het eigenlijk geen goed beleid.»

HUMO Bent u ook privé begaan met uw medemens?

DALLE «Goed doen voor anderen raakt voor mij aan de essentie van het leven. Je dienstbaar opstellen naar de mensen rondom je is eigenlijk het christelijke idee van de naastenliefde.»

HUMO Nog eentje uit de Bijbel: de meeste mensen zijn zondig.

DALLE «Ik geloof dat de mens altijd een keuze heeft. Iedereen doet geregeld goede dingen en soms iets wat minder door de beugel kan. Niemand is automatisch goed of zondig.»

HUMO Welke goede daden verricht u zoal?

DALLE «Zoals de meeste mensen stort ik geld voor goede doelen. Ik heb me ooit voorgenomen om jaarlijks minimaal 1 procent van mijn inkomen af te staan. Daarnaast hebben we ook twee petekindjes, eentje in Zuid-Afrika en eentje in Tanzania, van wie we de schoolopleiding betalen.

»Vóór ik minister werd, was ik ook actief als vrijwilliger in bestuursfuncties, bijvoorbeeld voor een school, een kinderdagverblijf en een culturele instelling. Het is niet het typische vrijwilligerswerk, maar net zoals er in de socialprofitsector behoefte is aan mensen die goed zijn met hun handen, zijn er ook mensen nodig die goed zijn in besturen. Veel vrijwilligers vergaderen onbezoldigd over bijvoorbeeld strategie, zakelijk beheer en hr-management.»

HUMO Uw maatschappelijke engagement zat er al vroeg in. Op de middelbare school liep u met een vlag van Che Guevara rond.

DALLE «Ik was voorzitter van een werkgroep die zich bezighield met sociale initiatieven. We deden mee aan de Schrijf-ze-VRIJdagen van Amnesty, we hadden een lesmarathon van 24 uur waarbij we ons lieten sponsoren voor een goed doel, en ja, ik en mijn vrienden waren wat rebels en we hadden die vlag van Che Guevara in de klas hangen. Al heb ik de man niet meer zo hoog zitten, want hij heeft ook veel verkeerde dingen gedaan.»

HUMO Samen met Bart Somers bent u de enige minister die met een volledig elektrische auto rijdt.

DALLE «Dat is een bewuste keuze. Het is bovendien een auto die in Brussel wordt gemaakt. Maar in mijn vrije tijd neem ik vooral de fiets. Ik probeer ook het aantal verplaatsingen met het vliegtuig te beperken en nu en dan geen vlees te eten.»

HUMO Minder vlees consumeren: dat moet toch gevoelig liggen bij een CD&V’er.

DALLE «Ik zal altijd wel vlees blijven eten, maar iets met mate doen is volgens mij altijd goed. Er is natuurlijk wel een CO2-impact, dat ga ik niet ontkennen.»

HUMO Bent u een feminist?

DALLE «Ik ben een feminist.»

HUMO U zegt het met veel overtuiging.

DALLE «Ik raak er dag in, dag uit meer van overtuigd: diversiteit, inclusie en gemengde teams, dat is de manier waarop we moeten werken. Daarom heb ik er hard voor geijverd dat er meer vrouwen in de raad van bestuur van de VRT zouden komen.

»Op mijn eigen kabinet zijn ondertussen trouwens iets meer vrouwen dan mannen aan de slag.»

HUMO Hebt u daar veel moeite voor moeten doen?

DALLE «Dat ging vanzelf: ik heb de mensen beoordeeld op hun kwaliteiten (glimlacht).»

Deugscore: 81/100

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234