null Beeld Nieuw Amsterdam
Beeld Nieuw Amsterdam

BOEK★★★☆☆

Daniel Schreiber spoort ons in ‘Alleen’ aan om ons eigen verhaal te onderzoeken, maar leunt daarbij iets te sterk op de ideeën van sociologen en filosofen

Koen Van Baelen

In zijn persoonlijke essay ‘Alleen’ vraagt de Duitse auteur Daniel Schreiber zich af of je ook zonder vaste levenspartner een gelukkig bestaan kunt leiden. Op die vraag krijgen we geen eenduidig antwoord, en dat is maar goed ook. Schreiber bekijkt het alleen-zijn immers als het complexe fenomeen dat het is. Niet alleen roept alleen zijn tegenstrijdige gevoelens op, het confronteert ons ook met de verhalen die we onszelf vertellen, met fantasieën die ons leven vorm geven maar waarin we ook verstrikt kunnen raken. De romantische droom van het geslaagde, van geluk blakende liefdeskoppel, bijvoorbeeld. Of het vriendschapsideaal dat de auteur parten speelde omdat hij van vrienden iets verwachtte wat vriendschap niet te bieden heeft. ‘Alleen’ is enerzijds het particuliere verhaal van een homoseksuele man voor wie eenzaamheid gekoppeld is aan de schaamte waaronder minderheidsgroepen vaak gebukt gaan. Anderzijds is het ook een boek voor het gelukkige liefdespaar en voor wie zich in welke relatie dan ook bevindt. Schreiber spoort ons immers aan om ons eigen verhaal, onze eigen levensmodellen te blijven onderzoeken. Hij doet dat vanuit introspectie, maar voor de meeste en de opmerkelijkste ideeën leunt hij sterk op een gezelschap van sociologen, filosofen en cultuurtheoretici. Soms al te sterk, als u het ons vraagt, maar denken doet een mens nu eenmaal nooit echt helemaal alleen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234