Freek de Jonge Beeld ANP
Freek de JongeBeeld ANP

deugmeter

Freek de Jonge: ‘In het Westen blijven we kolonialisten’

Is de deuger verdwenen of wordt er in stilte nog volop gedeugd? Humo zoekt en onderzoekt de gutmensch in bekende medemensen. Deze week: cabaretier Freek de Jonge

Joris Bellwinkel

HUMO Eind vorig jaar tweette u: ‘Als je niet wilt deugen, waar maak je je dan druk om?’

FREEK DE JONGE «Het is wonderlijk: als je zegt ‘Ik ga goed doen’, beginnen sommige mensen hard te roepen dat je dat vooral niet moet doen. Als je toch van mening bent dat goed doen niet goed is, is er toch ook geen enkele reden om je druk te maken?»

HUMO U bent natuurlijk zelf ook een beetje…

DE JONGE «Een deuger, ja.»

HUMO De antideugers verkondigen graag dat zij tenminste eerlijk zijn, en niet schijnheilig.

DE JONGE «Alleen is schijnheiligheid onontkoombaar in een samenleving die vol paradoxen zit.

»Dat begint al bij de opvoeding: ouders geven hun kinderen een zekere moraal mee. In de puberteit beseft het kind woedend dat zijn ouders eigenlijk behoorlijk schijnheilig zijn. Als dat kind vervolgens volwassen wordt, verdwijnt die woede, omdat het heeft geleerd dat het leven vól paradoxen zit. Dat je regelmatig zult moeten kiezen tussen twee kwaden.

»Als iedereen probeerde om vooral het goede te doen, zou de wereld er anders uitzien. Als iedereen ernaar streefde om vooral het slechte te doen, krijg je een wereld die eruitziet zoals de onze nu.»

Andere afleveringen van deugmeter vindt u hier.

HUMO En die wereld oogt, ik kijk even uit het raam, niet zo best.

DE JONGE «Door de keuzes die we in het verleden hebben gemaakt, staan we nu voor grote problemen. En ik vrees dat we niet meer in staat zijn om die aan te pakken. We zouden bijvoorbeeld onmiddellijk fors moeten ingrijpen als het gaat over de inkomensongelijkheid en het klimaat, maar dat gebeurt niet.

»De armste mensen op de wereld wonen in gebieden die snel onleefbaar aan het worden zijn, dus die vluchten straks allemaal deze kant op. Maar liever dan de wereld voor iedereen beter te proberen maken, beveiligen wij ons bevoorrechte domein met muren en alarmsystemen. We verdedigen wat we hebben, in plaats van ervoor te zorgen dat niemand iets te klagen heeft.»

HUMO We steken ons hoofd in het zand.

DE JONGE «Tweehonderdvijftig jaar geleden werd de slavernij afgeschaft, maar eigenlijk zijn we er sindsdien geen centje liberaler of loyaler op geworden. In de pers is er veel aandacht voor de zogenaamde wokebeweging en de discussies over slavernij en racisme, maar er wordt voorbijgegaan aan de kern van het probleem: dat we in het Westen kolonialisten blijven.

»We hebben als westerse ­samenleving heel veel voor onszelf genomen. Daar heb ikzelf overigens ook enorm van geprofiteerd, maar als je kijkt naar wat in de rest van de wereld gebeurt, is dat gewoon niet vol te houden.»

HUMO Tegelijkertijd komen mensen in opstand als ze iets moeten inleveren.

DE JONGE «We zijn verwend: we willen geen maatregelen die pijn doen, en daar spelen populistische politici handig op in.»

HUMO Hoe sober leeft u zelf?

DE JONGE «We vliegen al een jaar of tien niet meer en sinds vijf jaar koken we vegetarisch, uit mededogen met het eetbare dier. Verder doen we hier thuis, puur uit eigenbelang, aan energiebeperking en hebben we zonnepanelen en een elektrische auto. We doen mee met de modieuze dingen, maar ondertussen woon ik wél nog steeds in een riant huis. Ik ben niet verkast naar een klein hokje in de tuin.»

HUMO Het kan dus nog beter.

DE JONGE «Tijdens een discussie hoorde ik ooit: een mens die zijn best doet om zo goed mogelijk te zijn, levert eigenlijk maar een armzalige prestatie. De nazi’s hebben geprobeerd om zo slecht mogelijk te zijn, en daarmee benaderden ze de volmaaktheid. Kortom: in het streven naar het slechte kun je dichter bij de 100 procent komen dan in het najagen van het goede.»

HUMO En toch komt uw score al aardig in de buurt.

Deugscore: 92/100

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234