null Beeld Cossee
Beeld Cossee

BOEK★★★☆☆

Hélène Gelèns’ blozende, montere verzen dansen over de pagina’s met regels vol klank- en betekenisassociaties

Janita Monna

‘Ik wil beproeven naakt te zijn’. Dat klinkt als een verwijzing naar Paul van Ostaijen, die een nieuwe poëzie propageerde met de woorden: ‘Ik wil bloot zijn / en beginnen’.

Over beginnen gaat het ook in de nieuwe bundel van Hélène Gelèns. In haar gedichten wordt van alles in beweging gebracht: ‘Ik moet naar buiten dingen veranderen en wel nu!’ Om alledaags beginnen draait het, maar ook om beginnen dat complexer is, bijna onmogelijk: hoe begint het gedicht, een verhaal? Hoe ga je verder als de wereld ten onder dreigt te gaan? Gelèns legt die vragen in de mond van verschillende stemmen.

Regels vol klank- en betekenisassociaties dansen over de pagina’s. Maar Gelèns’ montere, blozende verzen, die ook het gesprek met andere schrijvers aangaan, kunnen niet verhullen dat de maatschappij verhardt, dat vrouwen niet zomaar ‘naakt’ kunnen zijn: ‘Bedek ten minste je dijen! Je knieën! Je haar!’ En dan is er die enorme afvalberg, roept een andere stem: ‘Wij gooien te veel weg’. Ze vraagt om iemand die de hand reikt als het hard tegen hard gaat, om iemand die een voor ‘mensen in doodsnood’ gesloten deur opent, om het tij te keren voor een schepping die langzaam op de afgrond afstevent: ‘Er is nog tijd zei men toen’. Aan Gelèns’ woorden voel je dat daar niet veel meer van over is.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234