null Beeld Meridiaan Uitgevers
Beeld Meridiaan Uitgevers

BOEK★★★½☆

Hoewel de ingehouden schrijfstijl en de karige informatie afwisselend intrigerend en irritant werken, bevestigt Samantha Schweblin als één van de beloftevolste auteurs

Joachim Stoop

‘Ik heb het idee dat er iets bijzonders aan de hand is, iets wat me ontgaat,’ mijmert een personage in het in 2015 uitgebrachte, maar nu pas vertaalde ‘Zeven lege huizen’ van de Argentijnse Samanta Schweblin. Dat is precies wat ook de lezer van deze verhalenbundel ervaart. Terwijl in haar eerdere boeken ‘Duizend ogen’ en ‘Een mond vol vogels’ de waanzin en de dreigingen extern en aanwijsbaar zijn, schuilen ze hier in de gevoelswereld en in wat wordt weggelaten.

De zeven korte verhalen bieden een kijk op levens waarin de ondergang al ingezet lijkt. Zo toont het langste en beklijvendste verhaal ‘De galmende ademhaling’ de waanwereld van een oude, suïcidale vrouw die rouwt om haar overleden zoon. Het heden vormt het topje van een ijsberg die wazig blijft, want we krijgen weinig om het geheel in te kleuren: zeldzame motieven zijn verhuisdozen, kinderen die wijzer zijn dan hun ouders en huizen die niet zozeer leeg zijn, maar die verlies en de moeilijke zoektocht naar stabiliteit symboliseren.

Hoewel de ingehouden schrijfstijl en de karige informatie afwisselend intrigerend en irritant werken, bevestigt deze voor de National Book Award genomineerde bundel Schweblins reputatie als één van de beloftevolste Spaanstalige auteurs.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234