null Beeld Spectrum
Beeld Spectrum

BOEK★★★☆☆

In haar allereerste boek vertelt Natasha Tidd rechttoe rechtaan, zonder veel franje, maar het blijft vermakelijk om te lezen hoe de mens beduvelt en zich laat beduvelen

Paul van der Steen

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel, voorspelt het aloude spreekwoord. Na het lezen van ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 50 leugens’ van de Britse historica Natasha Tidd slaat op zijn minst de twijfel daarover toe. Sommige onwaarheden lijken het eeuwige leven te hebben, omdat ze op steeds nieuwe manieren te gebruiken zijn of zich vlot laten aanpassen aan nieuwe werkelijkheden. Voorbeelden zijn de bewust vage voorspellingen van Nostradamus en de antisemitische Protocollen van Sion, die na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog op nieuwe gelovigen konden rekenen. De opsomming van Tidd maakt nog eens duidelijk dat nepnieuws en alternatieve waarheden geen moderne uitvinding zijn, maar van alle tijden. Julius Caesar bediende zich al van spin (zijn ‘De Bello Gallico’ stond vol handige verzinsels) en zelfs geschiedkundigen lieten zich erdoor in de luren leggen. De auteur spreekt daarom over ‘de drassige wereld van historische kennis’. Tidd is initiatiefneemster van de geestige historische weetjeswebsite F Yeah History (fyeahhistory.com). In haar allereerste boek vertelt ze rechttoe rechtaan, zonder veel franje, maar het blijft vermakelijk om te lezen hoe de mens beduvelt en zich laat beduvelen, telkens opnieuw.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234