BOEK★★★½☆
Joshua Cohen plaatst in ‘De Netanyahu’s’ enkele feiten over de familie op een originele wijze in een fictiecontext. Een risicovolle onderneming
‘Een verhaal over een onbetekenende en uiteindelijk zelfs verwaarloosbare episode in de geschiedenis van een zeer beroemde familie’, zo luidt de ondertitel van ‘De Netanyahu’s’ van Joshua Cohen. Die beroemde familie is het gezin waarin de premier van Israël, Benjamin Netanyahu, is opgegroeid. Joshua Cohen, schrijver van drie romans en een essaybundel, plaatst enkele feiten over de familie op een originele wijze in een fictiecontext. De risicovolle kant van die onderneming ondervangt hij door in een nawoord de feiten op te sommen.
Ruben Blum, de verteller, is een Joods-Amerikaanse historicus die doceert aan de universiteit van een fictief provinciestadje. Eind jaren 50 is hij de eerste en enige Jood in het instituut. Zijn gezin is een soort familie Flodder, maar behalve komedie is ‘De Netanyahu’s’ ook een ideeënroman, al gaat het om ideeën uit de periode waarin het boek zich afspeelt.
In wezen gaat het boek over de identiteit van de Amerikaanse Jood, wat herinnert aan Philip Roth, maar in de kolderieke scènes komt Woody Allen dichtbij. ‘De Netanyahu’s’ vertelt misschien een verwaarloosbare geschiedenis, maar het is een volstrekt originele roman. Alsof Cohen Oscar Wilde wilde parafraseren: we kijken naar de sterren, ja, maar wel vanuit de goot.
MEER BOEKEN VAN DE WEEK:
Kyrian Esser schreef met ‘Dans, Panfilo, dans’ een pronkzuchtig, maar nog onvoldragen debuut (★★☆☆☆)