Het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de risico's van de anticonceptiepil. Beeld Getty Images
Het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de risico's van de anticonceptiepil.Beeld Getty Images

Anticonceptie

Komt de ‘mannenpil’ er dan toch? Nieuw prototype werkt, maar je moet het een uur voor de seks innemen

Een niet-hormonale anticonceptiepil voor mannen wordt steeds realistischer toekomstmuziek. Uit een Amerikaanse studie bij muizen blijkt immers dat een prototype van de ‘mannenpil’ ervoor zorgt dat de spermacellen minstens een paar uur verlamd blijven.

DBA

De ‘mannenpil’ is zowat de heilige graal in de anticonceptie. Terwijl de anticonceptiepil voor vrouwen al decennia is ingeburgerd, is er nog steeds geen mannelijk alternatief beschikbaar. Maar er worden stappen gezet. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Communications.

De onderzoekers richten zich op een celroute, of ‘schakelaar’ die voorkomt dat zaadcellen kunnen zwemmen. Concreet gaat het om een cellulair signaaleiwit dat oplosbaar adenylylcyclase of sAC wordt genoemd. De experimentele mannenpil remt of blokkeert sAC. Uit proeven met muizen blijkt dat het sperma na inname van een dosis minstens zo’n drie uur verlamd blijft, lang genoeg om te voorkomen dat het de eicel bereikt.

Dat wil nog niet zeggen dat de mannenpil weldra op de markt komt. Daarvoor moeten eerst nog veel meer tests gebeuren. Eerst bij konijnen, en pas in een later stadium wordt de pil ook bij mensen getest. Het idee is dat gebruikers een uur voor de seks een pil kunnen innemen en de klok in de gaten houden wanneer hij uitgewerkt is.

In tegenstelling tot de vrouwelijke anticonceptiepil komen er geen hormonen aan te pas. Volgens de wetenschappers is dat een van de voordelen van de aanpak die zij onderzoeken: het testosteron wordt niet uitgeschakeld en er ontstaan geen bijwerkingen van een tekort aan mannelijke hormonen. De onderzoekers benadrukken wel dat zo’n pil niet zou beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Daar is nog steeds een condoom voor nodig.

Lees ook

Op sociale media bieden spermadonoren zich wél nog aan: ‘Veel vrouwen vragen zelf om bevruchting op natuurlijke wijze, want dan heb je de grootste slaagkans’

‘Dit is Ballshit!’ Experts waarschuwen voor thermische penisring die zaadproductie zou stilleggen

De slechte staat van ons zaad: ‘Vroeger hadden veel mannen slecht zaad, maar ze maakten kinderen met 25-jarige vrouwen

‘Precies waarnaar we op zoek zijn’

Allan Pacey, professor andrologie aan de Universiteit van Sheffield, die niet betrokken was bij het onderzoek, reageert alvast enthousiast bij de BBC. ‘Er is dringend behoefte aan een effectief, omkeerbaar, oraal anticonceptiemiddel voor mannen en hoewel er in de loop der jaren veel verschillende benaderingen zijn getest, is er nog geen enkele op de markt gekomen’, zegt hij.

De resultaten van de studie bij muizen stemmen hem hoopvol. ‘Deze aanpak, waarbij een belangrijk enzym dat essentieel is voor de beweging van zaadcellen wordt uitgeschakeld, is echt een nieuw idee. Het feit dat het zo snel kan werken en kan worden teruggedraaid, is echt spannend.’

Ook op Humo

Violet Braeckman: ‘Ik ben heel graag vrouw, al word je daar soms ook op afgestraft. Door piemels in je dm’s te krijgen, bijvoorbeeld

Kapitein Piet Smet: ‘De Nederlandse versie van ‘Over de oceaan’ is he-le-maal mislukt. Er waren constant ruzies aan boord

Bart Moeyaert: ‘Seks is seks, en liefde is iets anders. Bij veel heterokoppels ligt dat moeilijk, maar ik heb openheid in een relatie al vroeg omarmd

Als de proeven kunnen worden herhaald bij mensen met dezelfde mate van doeltreffendheid, dan zou dit volgens Pacey ‘weleens het anticonceptiemiddel voor mannen kunnen zijn waarnaar we op zoek waren’.

Ondertussen bestuderen andere onderzoekers nog een andere manier om spermacellen het zwemmen te beletten, namelijk door een eiwit op het oppervlak van sperma te blokkeren.

Zou u de mannenpil willen innemen? Waarom wel of niet? Laat het ons hieronder weten.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234