null Beeld Arbeiderspers
Beeld Arbeiderspers

BOEK★★★½☆

Michael Pollans avonturen in het wonderland van ons brein zijn best lezenswaardig

Filip Matthijs

‘Just say no!’ klonk het in de beginjaren van de war on drugs. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Plus est en nous, en dat ‘meer’ wil een mens al eens aanboren: hij wil de sleur van het gewone bewustzijn doorbreken, wat heftiger leven of zelfs nieuwe bewustzijnsdomeinen betreden.

Moeder Natuur kan ons helpen met psychoactieve moleculen. In ‘Plant en psyche’ zoomt Michael Pollan in op drie plantaardige drugs: opium, cafeïne en mescaline. Net als in zijn boeken over eten heeft hij het over onze relatie tot de natuur en hoe die onze behoeften dient – in dit geval dus over hoe we de menselijke ervaring kunnen verzachten, verhevigen of verruimen.

Een ‘simplistische drugsbestrijdingsvisie’ maakt het moeilijk om ons te verdiepen in de bijzondere symbiose tussen planten en onszelf. Een ervaringsdeskundige biedt uitkomst. En dus zien we Pollan als tuinier in de weer met papaverbollen en lezen we hoe hij probeert zonder koffie te leven en bij een mescaline-experiment intens naar ‘de wonderlijke geelgroene kleur’ van de sokken van zijn vrouw staart.

Pollan rijgt oudere teksten en nieuwe ervaringen aan elkaar. Het boek meandert daardoor soms een eind weg, maar al bij al zijn zijn avonturen in het wonderland van ons brein best lezenswaardig.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234