Pepinster Beeld BELGA
PepinsterBeeld BELGA

humo's glazen bol

Moeten we weer overstromingen vrezen in 2022?

2021 was het jaar van de vreselijke watersnood in het zuiden van België. Niet dat het onze politici wakker schudde: België sloeg een mal figuur op de klimaattop in Glasgow, en ook de beloften van andere beleidsmakers waren in Schotland traditioneel magertjes.

Sam Ooghe

Lees hier Humo’s 22 voorspellingen voor 2022

JOERI THIJS (woordvoerder Greenpeace België) «Door de ernst van de klimaat­crisis kunnen we er gif op innemen dat ook 2022 een jaar van klimaatrampen wordt. Meer bosbranden, meer hittegolven, meer extreme regenval: het zijn trends die zich al jaren aftekenen, en dat zal straks niet anders zijn.

»In sommige getroffen dorpen heerst nog steeds een naoorlogse sfeer door de gevolgen van de watersnood afgelopen zomer. De ravage is een symbool voor de kracht van de klimaatverandering, die letterlijk bij mensen thuis is binnengerold. Voor veel Belgen was dat drama een wake-upcall. Hopelijk is dat ook zo voor onze regeringen.»

HUMO Meteen een kans: in november is er een nieuwe klimaatconferentie in het Egyptische Sharm-el-Sheikh.

THIJS «We hopen dat in 2022 het echte klimaatdebat zal losbarsten in ons land. De kern­uitstap heeft het klimaatbeleid jarenlang overschaduwd. Wanneer dat dossier in de lente achter de rug is, kunnen de knelpunten in ons klimaatbeleid aan bod komen. Elektriciteit en energie zijn cruciaal, maar onze broeikas­uitstoot zit ook elders. Wat met mobiliteit? Wat met de verduurzaming van onze industrie? Blijven we vergunningsaanvragen goedkeuren van bedrijven als Total, ook als ze de klimaatdoelstellingen negeren? Onze landbouw is ook een grote uitstoter. Dat worden cruciale debatten.

»We mogen van de klimaatconferentie niet de hemel verwachten. Maar als de top opnieuw de deadline wordt die we nodig hebben om ambitieuze plannen af te kloppen, dan is dat maar zo. We blijven per slot van rekening één van de grootste vervuilers ter wereld, als je kijkt naar de uitstoot per inwoner.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234