BOEK★★★★☆
Mohamed Mbougar Sarr schreef geen hapklare brok, maar als je je overgeeft aan het meanderende verhaal en de mysterieuze personages, wordt het een groots literair feest
De Senegalese schrijver Mohamed Mbougar Sarr won in 2021 als eerste Franstalige auteur uit Sub-Sahara de Prix Goncourt. Dat zegt veel over het eurocentrisme van literaire prijzen in het algemeen en de Prix Goncourt in het bijzonder. De bekroning was zonder meer terecht, want ‘De diepst verborgen herinnering van de mens’ is een uitzonderlijk boek.
Het complexe verhaal beschrijft de zoektocht van het hoofdpersonage Diégane naar T.C. Elimane, de verdwenen schrijver van de roman ‘Het labyrint der onmenselijkheid’. In de 20ste eeuw was Elimane een succesvol auteur, maar nu lijkt hij onvindbaar. Diégane krijgt voortdurend aanwijzingen en volgt Elimanes spoor naar Parijs, Amsterdam, Buenos Aires en Senegal. Maar hij komt altijd net te laat om hem te ontmoeten. Zijn queeste geeft de roman een onstuitbare vaart, en vindt hij Elimane niet, dan wel een stoet van intrigerende personages en verhalen.
Naast het verslag van een zoektocht is ‘De diepst verborgen herinnering van de mens’ een aanklacht tegen racisme en kolonialisme, een commentaar op literaire kritiek en een viering van het schrijverschap. Geen hapklare brok, maar als je je overgeeft aan het meanderende verhaal en de mysterieuze personages, wordt het een groots literair feest.
MEER BOEKEN VAN DE WEEK: