null Beeld

BOEK★★★★☆

‘Nasr compacter’ is een uitstekende inleiding in het verrukkelijke oeuvre van de dichter Ramsey Nasr

Job Kramer

‘en dit is mijn gedicht, komt u binnen / let niet op de galm, wees niet bang / laat ons beginnen met leegte’. Zo opent ‘Nasr compacter’, de verzamelbundel uit ruim twintig jaar poëzie van Ramsey Nasr. De acteur, dichter, essayist, verzamelaar en wat eigenlijk niet, debuteerde in 2000 en was daarna zowel stadsdichter van Antwerpen als Dichter des Vaderlands van Nederland. De opgenomen gedichten zijn niet chronologisch geordend, en vormen zo een intuïtief nieuw geheel.

Van de aangekondigde leegte is in ‘Nasr compacter’ nauwelijks sprake: zijn ruim 300 bladzijden tellende selectie uit eigen werk kolkt gulzig over de pagina’s. Als een kind stuitert Nasr rond in de taal, enthousiast over wat hij daar allemaal mee uit kan halen. Soms vervalt kleine Ramsey in verliefdheid op zijn barokke formuleringen, maar met mate geconsumeerd is het betoverend. Het sterkst zijn de gedichten geschreven in opdracht of naar aanleiding van de actualiteit. Daarin schiet Nasr van zoet romantisch naar pijnlijk concreet, en toont hij wat de dichtkunst in eenieders dagelijks leven vermag. Later deze maand verschijnt ook Nasrs Poëziegeschenk ‘Wij waren onder de betovering’, gebaseerd op brieven van Vincent van Gogh. Samen met ‘Nasr compacter’ vormt die bundel een uitstekende inleiding in een verrukkelijk oeuvre.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234