BOEK★★★☆☆
‘Ngando’ is een levendige en beeldrijke vertelling, die ondanks de bovennatuurlijke elementen op elk moment vlot leesbaar blijft
In ‘Ngando’, de novelle waarmee de Congolese auteur Paul Lomami-Tshibamba (1914-1985) in 1948 de eerste literaire prijs won in de toenmalige Belgische kolonie, blijft een jongen thuis van school. Een krokodil of ngando vangt hem en voert hem af naar een afgelegen eiland in de Stanley Pool. Zijn vader weet de jongen wel te redden uit de handen van boze geesten, maar toch loopt het slecht af.
De tekst van ‘Ngando’ is doorspekt met plaatselijke woorden, gebruiken, legendes en bovennatuurlijke elementen, maar blijft op elk moment vlot leesbaar. De auteur doet je begrijpen hoe de Congolezen zich proberen te beschermen tegen het kwade met geloof in geesten en magie, maar ook met onderlinge solidariteit en verzet tegen onderdrukking.
Maar liefst drie voorwoorden leiden de nieuwe uitgave in. Ze leggen uit hoe ‘Ngando’ en de twee andere verhalen die in dit boek zijn opgenomen, nu anders gelezen kunnen worden dan in de koloniale tijd, toen ze afweken van wat we in Europa gewend waren. Wie ze nu leest, vindt Lomami-Tshibamba’s vertellingen levendig, beeldrijk en meerlagig. Ze stellen op pregnante wijze scherp op het kwade en het ongeluk in de wereld, zoals dat veroorzaakt wordt door magiërs, het koloniale regime of de prekoloniale machtsstrijd tussen verschillende volkeren.
MEER BOEKEN VAN DE WEEK: