null Beeld ISOPIX
Beeld ISOPIX

exclusiefde spionagenota van de Russen

‘Ook in België bevindt de echte macht zich bij de oligarchen’

James Bond in Brussel: België zet 21 Russische diplomaten het land uit op verdenking van spionage. ‘De nationale veiligheid staat op het spel,’ klinkt het. Maar wat als het al te laat is? Onze redactie achterhaalde de ware reden voor de verbanning: een onderschepte nota die duidelijk aantoont dat Russische spionnen ons land al langer in de gaten houden, en ondertussen door en door kennen.

Tom Raes

Aan: Alexander Bortnikov, FSB 24 Kuznetsky Most, Moskou, Rusland

Betreft: Bevindingen België

Onze infiltrant in de Vlaamse regering heeft zich uiterst nuttig getoond. De bevelen om verwarring te zaaien binnen het politieke bestel heeft hij met verve uitgevoerd, met in het bijzonder zijn laatste sabotage: een bij voorbaat kansloos voorstel om het ouderschapsverlof om te gooien. De daardoor ontstane politieke ontregeling – vooral binnen zijn eigen partij, traditioneel een machtsbastion in dat landsdeel – komt ons goed uit.

★★★

Op uw vraag hebben we ook een dubbelcheck uitgevoerd wat betreft een prominente figuur ter linkerzijde, die minstens even doeltreffend is gebleken bij het ondermijnen van het vertrouwen in de Belgische politiek. We herhalen onze eerdere vaststellingen: de persoon staat niet op onze loonlijst, wat betekent dat hij dus vrijwillig in dat konijnenpak gekropen is.

★★★

Net als in Rusland bevindt de echte macht in België zich bij de oligarchen. Zo is het leeuwendeel van de Belgische televisie in handen van steenrijke families, die hun kanalen voluit inzetten voor propaganda. Zo pronken ze onbeschaamd met decadente buitenverblijven in Saint-Tropez, of pakken ze uit met hun kastelen in Frankrijk. Dit tot bijval van de bevolking, die onderhand niet beter meer weet. Ook kinderen worden al op jonge leeftijd gehersenspoeld om de hegemonie van die oligarchen toe te juichen, met behulp van een groteske pratende hond – een metafoor voor het onwetende volk – die zich gewillig onderwerpt aan de oligarchen en hun families. Op het vlak van propaganda kunnen we hier nog iets leren.

★★★

De Belg is niet alleen wantrouwig tegenover ons glorieuze Rusland, hij bereidt zich zelfs voor op een uitputtingsoorlog. Zonnebloemolie en toiletpapier zijn in de winkelrekken schaarser geworden dan een Russisch rozijnenbrood vóór de perestrojka. Moeilijker te verklaren: ook pasta wordt gretig ingeslagen, wat zou wijzen op een naderend conflict met Italië.

★★★

Een bijkomende aanwijzing voor een dreigende oorlog: de bevolking wordt via de media opgeleid om mogelijke spionnen in hun rangen te herkennen. In één tv-programma – vertaald: ‘De woelmuis’ – krijgen tien Belgen op buitenlandse missie de taak om een infiltrant in hun eenheid te identificeren en terecht te stellen. Die alertheid bij de doorsnee Belg kan verdere spionageactiviteiten bemoeilijken.

★★★

Als extra verdedigingslinie werd recent besloten om bepaalde Belgische kerncentrales draaiende te houden, ondanks eerdere rookgordijnen daaromtrent. De bevolking werd meegedeeld dat de bedoeling is om de energiebevoorrading te verzekeren, maar gezien de povere staat van die centrales lijkt het ons waarschijnlijker dat het gaat om de ons bekende tactiek van de verschroeide aarde: een radioactief land is immers het binnenvallen niet meer waard.

★★★

Van het Belgische leger hebben onze troepen alleszins niets te vrezen. Zo heeft de militaire leiding een probleem met muitende soldaten die spoorloos verdwijnen nadat ze op eigen initiatief volautomatische wapens mee naar huis hebben genomen. Bij een uitbrekende oorlog moet het leger dus eerst al hun geweren opsporen: een tijdrovend proces, waar ze bovendien niet erg goed in zijn gebleken. Bijkomend voordeel: de door ons gevreesde kernwapens op Kleine-Brogel zijn heel waarschijnlijk een mythe. Geen enkele Amerikaanse generaal zou zijn nucleaire arsenaal zó kwetsbaar opstellen.

★★★

Verontrustender zijn de geruchten dat het Belgische leger een eskadron met kamikazepiloten wil oprichten. Bedoeling zou zijn om die achter het stuur van een pantserwagen op onze linies in te laten rijden, met mogelijk grote verliezen tot gevolg. De eerste verkennende manoeuvres daartoe zouden al uitgevoerd zijn, onder leiding van de ons onbekende generaals Dexters en Schepens.

★★★

Terugkomend op uw bevel om de Belgische koninklijke familie te infiltreren: ene Delphine is ons helaas te snel af geweest, maar een zekere Laurent heeft contact opgenomen met onze ambassade te Brussel. Hij zou bereid zijn om destabiliserende informatie door te spelen in ruil voor een groene kaart van de autokeuring. Zit potentieel in.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234