null Beeld Humo
Beeld Humo

Zomerse boekentips

‘Op mijn vorige reis was ik ’s avonds zo afgepeigerd dat lezen er niet meer in zat’

Sex & drugs & rock ’n roll! De zomer van de vrijheid is eindelijk gearriveerd, maar wanneer u tussen die heidense uitspattingen even ligt bij te komen op een strandbed, slaat de verveling snel toe. Geen nood: dankzij de tips van ons expertenpanel weet u de komende twee maanden wat te lezen.

Mathijs Minten

Hilde Van Mieghem: ‘Geen zwembadlectuur’

null Beeld DM
Beeld DM

Hilde Van Mieghem, actrice, programmamaker en nu ook debuterend auteur, heeft niets met lichtzinnigheid. Twee maanden dolce far niente lijkt dan ook niet voor haar weggelegd.

HILDE VAN MIEGHEM «Vakantie? Daar heb ik deze zomer absolúút geen tijd voor! Maar boekentips heb ik in overvloed. Hoeveel wil je er hebben?»

HUMO Zoveel mogelijk, natuurlijk.

VAN MIEGHEM «Om te beginnen: ‘De tovenaar’ van Colm Tóibín. Ik ben er net in begonnen maar ben er nu al helemaal weg van. Ilja Leonard Pfeijffer is ook een geweldige schrijver. Iedereen is terecht lyrisch over ‘Grand Hotel Europa’, maar zijn ‘La Superba’ is nog véél beter. Dat is zo rauw en ongepolijst, de echte sfeer van Genua.

»Wat nog? (Duikt in haar overvolle boekenkast) Dít! Cesare Pavese’s ‘Stilte in augustus’, een bundeling van korte en langere verhalen. Ik kan onmogelijk uitleggen waarover het gaat, maar wie Pavese nog niet kent, moet zich er onmiddellijk in storten! En uiteraard mijn eeuwige ‘Brieven aan Milena’ van Franz Kafka, dat moet ik altijd vermelden. Helaas is het enkel nog in een paar antiquariaten te verkrijgen.

»(Op dreef) Het debuut van Pinar Akbas, ‘Niran en ik’, en dat van Katrien Scheir, ‘De man van het licht’, zijn trouwens ook beide fantastisch. Twee heel gevoelige en mooie boeken.»

HUMO Allemaal niet bepaald lichte zwembadlectuur.

VAN MIEGHEM «Ik hou van dingen die me bezighouden en wakker schudden. Als een boek over iets échts gaat, wordt het al snel zwaar genoemd. Maar lichtzinnigheid en oppervlakkigheid zijn niet voor mij weggelegd. Behalve Sandro Veronesi, die moet zéker in je lijst! ‘De kolibrie’, zijn laatste boek, vond ik minder, maar ‘Kalme chaos’ is geweldig. Ook geen gemakkelijk thema, het hoofdpersonage verliest zijn verloofde, maar hij kan zware onderwerpen zo luchtig brengen. En als je het écht licht wilt, moet je gewoon iets van Georges Simenon meenemen. Dat zijn zowat de enige niet-saaie thrillers.»

HUMO Wat ligt er nog klaar voor deze zomer?

VAN MIEGHEM «De brieven van Charles Baudelaire, ‘Het keerpunt’ van Klaus Mann, ‘Dagboek van een vreemdeling in Parijs’ van Curzio Malaparte, ‘Engelenplaque’ van de fenomenale A.F.Th. van der Heijden, en ik lees ook heel vaak stukjes uit ‘Huis van het leven’ van Mario Praz. Geen boek om in één keer te lezen, maar zeer goed.

»O, ik heb onlangs nóg een prachtig boek gelezen: ‘Achternamiddagen: rondleiding door het atelier van de schrijver’ van Christiaan Weijts. Een schitterende auteur die in België nauwelijks bekend is. Ook zijn ‘Art. 285b’ is een groots boek.

»Nog uitstekend: ‘Meisje, vrouw, anders’ van de Britse Bernardine Evaristo. Dat is het eerste boek over lesbische koppels waarbij ik niet het gevoel had dat ik over een ander soort mensen las. Je herkent jezelf er volledig in. Het won niet voor niets de Booker Prize.

»Zo heb je wel genoeg, zeker?»

HUMO Meer dan genoeg. Kort nog: je debuut ‘De drie duifkes’ is net uit. Grijp je kans om ongegeneerd reclame te maken!

VAN MIEGHEM «Het ligt amper een week in de winkel en we zijn al aan de vierde druk toe, dat wil iets zeggen. Ik krijg ook massa’s positieve reacties. Buiten de slappe kritiek van Humo natuurlijk, waarin jullie proberen te verdoezelen hoe goed jullie het eigenlijk vinden. ‘De drie duifkes zijn zoals hun geestelijke moeder: you love them or hate them’, sloot de recensie af. Wel, ik moet de eerste hater nog tegenkomen.»

***

Meskerem Mees - ‘Korstmossen’

Meskerem Mees Beeld Koen Keppens
Meskerem MeesBeeld Koen Keppens

Muzikante Meskerem Mees heeft iets met boeken: ooit wil ze er zelf één schrijven, tot dan neemt ze er alvast altijd één mee op reis.

MESKEREM MEES «Alleen: vaak is er zoveel te beleven dat ik er niet aan toekom. Op mijn vorige reis door Schotland keek ik elke dag mijn ogen uit, en ’s avonds was ik dan zo afgepeigerd dat lezen er echt niet meer in zat.»

HUMO Waar zeul je dit jaar een overtollig boek mee naartoe?

MEES «Het is mijn eerste echte festivalzomer, dus ik heb het uiteraard nogal druk. Maar er zijn al vage plannen om naar Ithaka te trekken. Mijn oma is Grieks en heeft daar een vakantiehuisje waar ik al naartoe ga sinds mijn zevende. Op zo’n reis vind ik natuurlijk wel tijd om te lezen. Het ligt er vol strips en voorleesboeken, zoals een prachtige versie van ‘Het jungleboek’ van Rudyard Kipling – een stokoude vertaling, wat het lezen er niet makkelijker op maakt (lacht). Ik kan écht genieten van een goed geïllustreerd kinderboek. O, en vorig jaar vond ik er een schitterende oude uitgave van mijn favoriete boek aller tijden: ‘Het parfum’ van Patrick Süskind. Die heb ik dan maar ineens ‘gestolen’.»

HUMO Waarom net dat boek?

MEES «Süskind stelt de mens voor als iets onzuivers, en daar kan ik me volledig in vinden. Soms erger ik me zo hard aan mensen, aan de mensheid tout court, en dan vind ik troost in een hoofdpersonage als Grenouille. Ik lees het minstens een keer per jaar. Nog een fantastische klassieker is ‘Walden’ van Henry Thoreau. Dat heb ik gelezen met fluostift en potlood in de aanslag. Iets wat ik normaal nooit doe, maar ik heb zóveel opgestoken uit dat boek.»

HUMO Kies je resoluut voor klassiekers?

MEES «Er is in een mensenleven nooit genoeg tijd om alle boeken te lezen, dus dan kies je best voor iets wat de tand des tijds al heeft doorstaan. Dan weet je dat het goed is.

»Maar soms lees ik ook wel iets nieuws, hoor, om jonge schrijvers te steunen. ‘Normale mensen’ van Sally Rooney bijvoorbeeld, dat vond ik wel oké. Aangeraden door mijn vader.»

HUMO Raadt hij je wel vaker boeken aan?

MEES «Heel vaak! Pas nog de verhalen over commissaris Maigret van Georges Simenon, daar heb ik ook van genoten. Mijn vader is marien bioloog, dus veel van zijn boeken gaan over biologie. De onderwerpen variëren mee met zijn obsessie van het moment: vliegen, motten, en nu is hij gefascineerd door korstmossen (lacht).

»Daardoor ben ik fan geworden van nature writing, poëtisch schrijven over de natuur en hoe de mens zich daartoe verhoudt. Door zijn samenwerking met singer-songwriter Johnny Flynn stootte ik op de uitstekende boeken van Robert Macfarlane, en laatst ontdekte ik ‘Verweven leven’ van Merlin Sheldrake, over de impact van paddenstoelen en schimmels op ons ecosysteem. Zo kan ik mijn vader ook eens een tip teruggeven.»

HUMO Je eindigt je nummer ‘The Writer’ met ‘Or read a book of mine’. Een droom van je?

MEES «De kern van dat nummer is dat ik me identificeer – of zou willen identificeren – als schrijver. Nog niet zo lang geleden werd ik trouwens benaderd door een uitgeverij omdat ze een boek van me wilden publiceren, maar dat is zo’n omgekeerde manier van werken. Ik heb nog niet genoeg te vertellen om een boek te vullen. Eerst nog een beetje leven.»

***

Jeroen perceval - ‘Beroepsmisvorming’

null Beeld Charlie De Keersmaecker
Beeld Charlie De Keersmaecker

Acteur en regisseur Jeroen Perceval reist om te relaxen, maar dat hoeft niet op een zonnig strand te zijn: een citytrip vindt hij al even ontspannend.

HUMO Wat wordt het dit jaar?

JEROEN PERCEVAL «Ik ben net vader geworden van een tweeling, dus ik blijf gewoon in België. Gelukkig hebben we een prachtige tuin.»

HUMO Een tuin waar het goed lezen is?

PERCEVAL «Zeker en vast. Ik vind dat ook een deel van mijn job als filmmaker. Eigenlijk lees ik altijd in functie van mijn werk, op zoek naar verhalen.»

HUMO Beleef je boeken daardoor anders?

PERCEVAL (denkt na) «Misschien wel. Net zoals ik bij een film elke scène analyseer en elke dialoog ontleed, doe ik dat bij een boek ook. Noem het beroepsmisvorming.»

HUMO Wat ligt er nu te wachten op je terrastafel?

PERCEVAL «‘Leave the Gun, Take the Cannoli’, over de totstandkoming van ‘The Godfather’. Een supergraaf verhaal, fantastisch geschreven door Mark Seal. Daarnaast ben ik bezig in ‘Chasing the Light’, de autobiografie van regisseur Oliver Stone, ‘21 lessen voor de 21ste eeuw’ van Yuval Noah Harari en ‘De groene luiken’ van Georges Simenon

HUMO Wat moet volgens jou in ieders reiskoffer zitten?

PERCEVAL «‘Elementaire gewoontes’ van James Clear, over hoe gewoontes de richting van je leven bepalen. Ik probeer als mens te groeien, en dan lees ik graag een boek dat me daarbij kan helpen. Er zijn natuurlijk veel zelfhulpboeken waarbij je denkt: dit is bullshit, maar sommige zijn echt verrijkend. ‘Denk als een monnik’ van Jay Shetty is er nog zo één.

»Maar het moet niet specifiek zelfhulp zijn. Heel leerrijk is ‘De monnik en de filosoof’, waarin boeddhistische monnik Matthieu Ricard in gesprek gaat met zijn vader, de filosoof Jean-François Revel. Ook Rutger Bregmans ‘De meeste mensen deugen’ heeft me in deze tijden goed gedaan. Zo is ook ‘Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat’ van Maarten Boudry een heel hoopgevend boek.»

HUMO Waar haal je zelf je boekentips?

PERCEVAL «Ik luister tegenwoordig vaak naar boeken, en dan komt zo’n app natuurlijk met aanraders. Luisterboeken zijn trouwens echt top! Zeker als je gaat joggen of veel in de auto zit. Op de snelweg bedoel ik dan, niet in de stad met honderden bochten (lacht).»

Volgende week in Humo’s zomerboekentips (2): Erika Vlieghe & co.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234