null Beeld Balans
Beeld Balans

BOEK★★★☆☆

Op zijn best is Rainer Maria Rilke wanneer hij, zoals hier in ‘Verzamelde brieven’, rustig reflecteert

Koen Van Baelen

Rainer Maria Rilke (1875-1926) was een wereldvreemde dichter die zich op die wereldvreemdheid graag liet voorstaan. Hij ging er prat op geen kranten te lezen en enkel te leven voor de Kunst, ‘in die wereld van de sterren en de grote winden’. Aan die exclusieve toewijding aan het dichterschap danken we een aantal indrukwekkende gedichten, maar ze kon evengoed leiden tot – je las er net een staaltje van – hoogdravend hogepriestersproza. Ook Rilkes brieven roepen beurtelings afkeer en bewondering op. Afkeer bijvoorbeeld van de geëxalteerde toon waarop hij tegenover een minnares zijn hooggestemde liefde verkondigt, maar ook: bewondering voor de precisie waarmee de dichter op andere momenten de finesses van het liefdesleven onder woorden brengt. Zo heet een macho die enkel uit is op een onenightstand bij Rilke ‘een bluffer in de liefde die niet boven de eerste beginselen van de liefdesleer uitkomt, die eeuwig met de eerste lessen het hele gedicht meent te kunnen maken waarvoor de geliefde hem verhaal en ritme voorbereidt’. Op zijn best is Rilke wanneer hij, zoals hier, rustig reflecteert. Dat doet hij overigens vaker in vele brieven die in deze uitgave níét opgenomen zijn, zoals zijn ‘Brieven over Cézanne’. De titel ‘Verzamelde brieven’ is dus op zijn zachtst gezegd misleidend.

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broek. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234