Trump-aanhangers bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.  Beeld AP
Trump-aanhangers bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.Beeld AP

Verenigde Staten

Oud-stafchef van Donald Trump had presentatie klaar met plannen voor staatsgreep

De voormalige stafchef van oud-president Donald Trump heeft volgens de Britse krant The Guardian een powerpointpresentatie met plannen om een staatsgreep te plegen overhandigd aan de commissie van het Amerikaanse Congres. Die doet onderzoek naar de aanval op het Capitool op 6 januari.

Anita van Rootselaar

In het bestand van Mark Meadows stonden ideeën om Trump langer aan de macht te houden. Zo wordt in het document onder meer beschreven dat Trump een nationale noodtoestand kon uitroepen.

Die noodtoestand zou moeten worden uitgeroepen nadat zou worden beweerd dat China toegang had tot de elektronische stemsystemen. De elektronische stemmen zouden dan allemaal ongeldig verklaard moeten worden en het parlement zou naar een oplossing moeten zoeken.

Mike Pence

Het document bevat ook drie opties die oud-vicepresident Mike Pence had kunnen gebruiken om te voorkomen dat Joe Biden op 6 januari in het parlement zou worden uitgeroepen tot nieuwe president: meer Trump-aanhangers aanstellen als kiesman, kiesmannen weigeren van staten waar ‘fraude’ plaatsgevonden zou hebben, of vertragen van de op 6 januari geplande vaststelling van de verkiezingswinst van Biden.

Tekst gaat verder onder tweet.

Trump en naaste bondgenoten zoals Meadows, Rudy Giuliani en Steve Bannon zouden tot 6 januari hard hebben gewerkt aan een oplossing om Trump in het Witte Huis te houden. Op 6 januari bestormden Trump-aanhangers uiteindelijk het Capitool in een poging te voorkomen dat de verkiezingsuitslag officieel goedgekeurd zou worden. Dat lukte niet.

Meadows zegde eind november toe mee te werken met de parlementaire commissie naar de bestorming van het Capitool, maar hij trok die medewerking woensdag weer in. Hij wordt nu waarschijnlijk vervolgd vanwege zijn weigering.

Kanye West

Het is niet de enige onthulling over de verkiezingen in de VS. Deze week werd ook bekend dat Trevian Kutti, publicist voor de hiphopartiest Kanye West, een medewerker bij de verkiezingen in Georgia onder druk zette. De medewerker, Ruby Freeman (62), zou een ‘los eindje’ zijn dat ‘opgeruimd’ moest worden.

West had zich aanvankelijk zelf kandidaat gesteld, maar schaarde zich later achter Trump. De campagne van Trump beschuldigde Freeman en haar dochter, Wandrea Moss, al langer onterecht van fraude. Freeman kreeg honderden bedreigingen naar aanleiding van de beschuldigingen, gericht aan haar en haar familie.

Tekst gaat verder onder tweet.

Kutti bezocht Freeman op 4 januari. Ze stelde dat Freeman ‘in gevaar was’ en ‘48 uur’ had voordat ‘onbekenden’ bij haar huis zouden arriveren, aldus het politierapport. Op aanraden van de politie ontmoetten de vrouwen elkaar op een politiebureau. Van het gesprek zijn beelden die opgenomen zijn via de bodycam van een agent.

‘Los eindje’

Daarin valt te horen dat Kutti zegt: ‘Ik kan je niet vertellen wat er precies plaats gaat vinden. Ik weet alleen dat het je vrijheid zal verstoren. En de vrijheid van je familie. Je bent een los eindje dat de partij moet opruimen.’ Ze zei ook dat ‘overheidsmensen’ betrokken waren, zonder details te verschaffen. Kutti en een man aan de telefoon zouden haar vervolgens hebben geprobeerd over te halen om te zeggen dat ze betrokken was bij verkiezingsfraude.

In ruil zou Kutti juridische bijstand bieden. ‘Als je niet alles vertelt, ga je naar de gevangenis,’ zou Kutti volgens Freeman hebben gezegd. Later ontdekte Freeman dat Kutti een Trump-aanhanger was. Of Kutti nog steeds voor West werkt, is onduidelijk.

Een dag later, op 5 januari, belde een agent van de FBI, die haar opriep haar huis te verlaten, omdat het niet veilig zou zijn, vertelde Freeman. Op 6 januari verscheen er inderdaad een boze menigte van Trump-aanhangers bij haar woning, die zij omsingelden. Freeman had enkele uren daarvoor haar huis verlaten.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234