null Beeld

BOEK★★★½☆

‘Pieter Serrien wekt in ‘Opstand!’ de geuzenopstanden tot leven, maar graaft dieper dan de veldslagen en afgehakte neuzen’

Niels Morsink

Pieter Serrien liet in boeken als ‘De laatste getuige’ de geschiedenis van twee wereldoorlogen herrijzen. In zijn nieuwe boek wekt hij de geuzenopstand tot leven aan de hand van de dagboeken die edelen, burgers en huurlingen naarstig met hun ganzenveer bijeenpenden. Die rode draden verwerkt Serrien tot een oorlogsgeschiedenis waarin de lezer om de oren wordt geslagen met veldslagen, belegeringen en afgehakte neuzen. Maar de historicus graaft dieper. Zo buigt hij zich over de redenen waarom de geuzen (van het Franse gueux, ‘bedelaar’, een belediging die zij als ereteken droegen) rebelleerden tegen de Spaanse koning. Ze waren protestants en eisten godsdienstvrijheid, maar hun leiders wilden vooral zelf meer macht en lieten rovers en huurlingen het vuile werk opknappen.

Serrien benadrukt ook een aantal verwaarloosde feiten: zo barstte de opstand die tot de afscheiding van onze noorderburen zou leiden, los in de Westhoek, en waren de zuidelijke Nederlanden fanatieker protestants dan het Noorden. In Antwerpen, Gent en Brussel waren er zelfs calvinistische republieken. De Nederlandse vader des vaderlands Willem van Oranje verschijnt in ‘Opstand!’ dan weer als een man zonder ruggengraat, die zich liet meedrijven op het getij van de geweldsgolven.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234