Het gouden uur Versteeg Beeld rv
Het gouden uur VersteegBeeld rv

boek★★★★☆

Sommige kwetsbaarheden kunnen beter onopgemerkt blijven, blijkt in‘Het gouden uur’ van Wytske Versteeg

Redactie

‘Het gouden uur’ is de vijfde roman van de amper 39-jarige Wytske Versteeg, maar toch is haar werk al met twee oeuvreprijzen bekroond. Die waardering vertaalt zich echter nog niet in de lezersaantallen. Is dat onrechtvaardig? Ja en nee, laat ‘Het gouden uur’ zien. Je verwondert je na het lezen dat je niet meer hoort over deze gedurfde, getalenteerde schrijfster.

Maar de roman mist de emotionele zeggingskracht van haar overrompelende, autobiografische ‘Verdwijnpunt’ (2020). ‘Het gouden uur’ heeft drie hoofdpersonen: naast de Nederlandse Mari ook Ahmad en Tarik, beiden afkomstig uit een oorlogsgebied, waar ze op heel verschillende manieren aan ontvlucht zijn. Allebei worden ze geteisterd door gruwelijke herinneringen en getekend door gemis, wroeging, schuld en woede.

Versteeg verplaatst zich knap in de idealistische Mari, maar ook in de geknakte mannen. Ze verweeft hun levens en laat zien dat sommige situaties te complex, sommige levens te gebroken zijn voor hulpverlening. Zorg en aandacht kunnen het leed groter maken. Sommige kwetsbaarheden kunnen beter onopgemerkt blijven. Een pijnlijke conclusie, een schrijnend inzicht dat Versteeg onnadrukkelijk en zonder bitterheid of cynisme ontvouwt. Toch is het onontkoombaar, zowel voor Mari, Tarik en Ahmad als voor de lezer. (dm)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234