null Beeld Saskia Vanderstichele Humo 2020
Beeld Saskia Vanderstichele Humo 2020

‘Verschuivingen’

Stefan Hertmans: ‘De politiek is wereldvreemd’

Klimaatverandering, polarisatie, migratie, agressie op sociale media: het huidige tijdsgewricht weegt auteur Stefan Hertmans (71) zwaar op het gemoed en dus schreef hij een lang essay: ‘Verschuivingen’. Hij probeerde te begrijpen wat er allemaal gebeurt, maar het viel hem niet mee.

Redactie

STEFAN HERTMANS «Mijn generatie leeft met een bepaald gevoel van verlies. Er zijn dingen weg. Vandaar dat ik in het begin van mijn boek opnoem wat er allemaal verdwenen is. Het Vlaamse landschap is voor een groot stuk verloren gegaan. De staat van de oppervlaktewateren in dit land is beschamend.»

– Dat is een heel verdrietig stukje.

HERTMANS «Ja, het is veel erger dan we ons bewust waren. We waren deze zomer in de Provence, waar we ons tweede huis hebben. Het klimaat daar begint stilaan te lijken op een nachtmerrie. Boven de 35 graden. Toen we het kochten, was die streek nog het paradijs. Nu is alles maandenlang verschroeid, verdroogd. Het gaat zo snel.»

– Het is, zo schrijft u, voor ouders van nu ontluisterend om te beseffen dat ze hun kinderen geen leefbare toekomst meer kunnen garanderen.

HERTMANS «Ja, dat drukt op onze visie op de toekomst. Het is in de geschiedenis van de aarde nog nooit gebeurd dat ze zo snel van aanschijn veranderde. Planetair. Dat is erg benauwend. Tegelijk heb je nog altijd de hoop dat de mens het tij nog kan keren.»

– Hoe staat u in het leven?

HERTMANS «Heel positief, optimistisch en vitaal. De vraag is of ik vanuit een positieve houding nog kan geloven dat het goed komt. Het gaat ook niet over hoe ik mij persoonlijk voel. De oplossing zal van grote, structurele beslissingen op politiek niveau afhangen.»

– Wat kun je dan wel doen als burger?

HERTMANS «Je kunt proberen consequent te zijn.»

– Bent u consequent?

HERTMANS «Nee, niet helemaal. Ik heb momenteel niet het geld om mijn auto te vervangen door een elektrische. We hebben dertig jaar geleden een huis gekocht in het zuiden, die heen- en terugreis van 1.000 kilometer is nu bijna niet meer te verantwoorden.»

– Wie moet het voortouw nemen? Ziet u echte leiders op dit moment?

HERTMANS «Ik zie een politieke kaste die voor een groot deel wereldvreemd is. Er is niemand die bevlogen kan uitleggen wat er moet gaan gebeuren. Neem als voorbeeld de discussie over 1 of 1,5 graad. Mijn niet-opgeleide buurman zegt dan: ‘Ach, dan is het 27,5 graden in plaats van 26 graden.’ Veel mensen snappen het niet. Dus je moet het op een andere manier uitleggen. Je moet zeggen: het gaat straks 50 graden worden in de zomer, je zult geen groente meer kunnen telen.»

– Wat is uw boodschap van hoop?

HERTMANS «Hm, er zou heel veel moeten veranderen voordat je die kunt formuleren. In de politiek, maar ook in de journalistiek, die mensen niet tegen elkaar moet opzetten, maar helder moet informeren. De echte hoop is misschien de hoop tegen beter weten in. Als ik naar onze jeugd kijk, naar klimaatactivisten overal, krijg ik hoop. Als ik naar mijn eigen zoon kijk, zie ik dat die generatie vrienden heeft van alle mogelijke kleuren en gezindten. Hij staat er niet eens bij stil dat zijn vrienden een andere achtergrond hebben. Ook ecologisch denken en leven is bij veel jongeren al vanzelfsprekend. Dus ik heb wel hoop.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234