null Beeld BNNVARA
Beeld BNNVARA

‘The Voice of Holland’-schandaal

Tim Hofman opende de beerput van ‘The Voice’: wie is de gecontesteerde presentator en zijn programma ‘BOOS’?

Straks plaatst ‘BOOS’ de langverwachte video over het The Voice of Holland-schandaal op YouTube (om 16 uur te zien bij Humo). ‘BOOS’ en presentator Tim Hofman legden een bom onder het Nederlandse medialandschap, maar wat en wie zijn dat eigenlijk? Een portret van het programma dat tegen schenen schopt en de gecontesteerde presentator met een groot hart.

Nienke Schipper

Het blijkt al jaren mis te zijn achter de schermen bij The Voice of Holland. Er is sprake van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bandleider Jeroen Rietbergen heeft zijn wandaden inmiddels bekend en tegen jurylid Ali B. is aangifte gedaan. Het schandaal kwam aan het licht door het onlineprogramma ‘BOOS’ waarvan de uitzending donderdag verschijnt op de website van BNNVara en op YouTube. Wat is dat eigenlijk voor programma?

Het consumentenprogramma bestaat al sinds 2016 en is inmiddels toe aan het zesde seizoen. In het programma probeert presentator Tim Hofman ‘boze mensen onboos’ te maken. Gedupeerde kijkers kunnen een mail sturen met hun probleem. Hofman confronteert dan samen met sidekick Marije de Roode, de oplichters, instellingen, vastgoedhandelaren, sportscholen, en ander gespuis met hun wandaden. Dat loopt niet altijd goed af.

KLAPPEN

Zo bezoekt hij een familie die paardenspullen verkoopt via Marktplaats, maar nooit levert. Hij confronteert een slimme zakenman die handelde in cryptovaluta waarvan de waarde plots op miraculeuze wijze verdampte en hij ontmaskerde een pathologische leugenaar die mensen wijsmaakte dat hij kanker had en hen geld ontfutselde. In 2017 brak Hofman bij zo’n confrontatie zijn kaak toen hij in zijn gezicht werd gemept door een boze Nijmeegse huisbaas (Ton Hendriks). Twee jaar geleden kreeg Hofman opnieuw klappen, dit keer van rapper Sjors die zich schuldig zou hebben gemaakt aan oplichting.

Het YouTube-kanaal heeft ruim 580.000 abonnees en de filmpjes worden ongeveer even zo vaak bekeken en soms zelfs meer dan een miljoen keer. De snelle montage, explainers met grappige tekeningen en vrolijke geluiden trekken voornamelijk jongeren, al is het publiek de laatste seizoenen wel breder geworden. De afleveringen duren ongeveer een half uur. Het programma wist al meerdere prijzen in de wacht te slepen, waaronder twee Televizier-Sterren in 2019 en 2020.

Niet voor het eerst

De onthulling van de affaire bij The Voice is niet de eerste keer dat BOOS grensoverschrijdend gedrag bloot legt bij een televisieprogramma. In 2019 ontdekte het programma dat een mannelijke kandidaat zich zou hebben misdragen in realityshow De Villa, eveneens uitgezonden door RTL. De realitysoap werd van de buis gehaald en er volgde onderzoeken naar gelijksoortige programma’s zoals Temptation Island en Love Island.

Naast de wekelijkse programma’s maakt het team van BOOS specials en documentaires. Een van de bekendste is Terug naar je eige land waarmee Hofman het Nederlandse kinderpardon opnieuw op de politieke agenda wist te krijgen. Samen met hoofdpersoon Nemr ging Hofman haar Den Haag en confronteerde hij politici zoals Klaas Dijkhoff (VVD). De documentaire zorgde voor ophef en veel asielkinderen, onder wie Nemr, kregen uiteindelijk toch een verblijfsvergunning.

Donderdag komt de aflevering met de onthullingen over The Voice online. Dat er nu al het een en ander is uitgelekt komt omdat het programma de betrokkenen vorige week gevraagd heeft om een reactie. Daarop besloot RTL het heft in eigen handen te nemen en de komende uitzendingen van de talentenjacht voorlopig te schrappen.

Wie is Tim Hofman?

Hofman schaamt zich er niet voor dat hij wil deugen, zei hij in een interview met Vrij Nederland. Hij noemt zichzelf een ‘360 graden mediamaker’ en hij richt zich nadrukkelijk op een online publiek. Hij roept zijn 450.000 volgers op Instagram en zo’n 200.000 op Twitter regelmatig op tot actie bij onrecht of misstanden.

Al sinds 2011 maakt Hofman programma’s voor BNNVara zoals Spuiten en slikken, Pak De Macht en Over mijn lijk. Hij zat regelmatig bij De Wereld Draait Door en werkte mee aan Ranking the Stars en Het Jachtseizoen van StukTV. In 2016 was hij de winnaar van Wie is de Mol?

Hofman laat zich niet graag in een hokje duwen en rebelleert graag tegen het stereotype machoman. Hij werkte in 2019 openhartig mee aan de documentaire Mijn seks is stuk van zijn vriendin Lize Korpershoek, over haar verminderde zin in seks tijdens een lange relatie. Ook poseerde hij naakt en zoenend met collega-presentator Jan Versteegh voor L’Homo.

Zijn stijl en engagement kwamen hem ook op kritiek te staan, onder meer van Marc-Marie Huijbregts die hem beschuldigde van culturele toe-eigening van de homocultuur en last te hebben van een messiascomplex. Daarop reageerde Hofman op Twitter: “Ik heb geen messiascomplex, net als het overgrote deel van alle opiniemakers, dopamineverslaafden en platformbenutters hier. Ik ben wel een Vlaardingse provinciaal met een doodhekel aan scheve machtsverhoudingen, taboe’s en onderdrukkende constructen.”

Hofman is bekroond met diverse prijzen, waaronder de Gouden Televizier-Ring en twee Televizier-Sterren.

Het YouTube-programma #BOOS van Tim Hofman won de Televizier-Ster voor beste onlinevideoserie. Beeld ANP
Het YouTube-programma #BOOS van Tim Hofman won de Televizier-Ster voor beste onlinevideoserie.Beeld ANP

De aflevering over ‘The Voice of Holland' is donderdag 20 januari te bekijken vanaf 16 uur. Op bnnvara.nl en het Youtubekanaal van BOOS.

(TROUW)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234