null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

BOEK★★★★☆

‘Willem en mijn wellust’ is een buitengewoon sierlijke novelle over hoe we de taal kunnen inzetten om betekenis te geven, maar ook om te verhullen en af te breken

Gerwin van der Werf

Jeroen Olyslaegers keert in de novelle ‘Willem en mijn wellust’ terug naar het Antwerpen van de 16de eeuw om meesterdrukker Willem Silvius uit de vergetelheid te halen, die er samenwerkte met Christoffel Plantijn. Aan het einde van de 19de eeuw steelt een feuilletonschrijver bij een antiquair de brieven die Willem aan zijn vrouw schreef. Deze Hippolyte van Damme meent goud in handen te hebben, de brisante brieven zullen zijn in het slop geraakte carrière als schrijver weer vlot trekken. Tegelijk legt Hippolyte het aan met een mysterieuze dame die hij in de trein ontmoet. Hij leest haar de brieven voor en vouwt ze uit op haar naakte billen. In één sterk beeld komen de schande van de diefstal en die van het overspel samen. Dat is waar Hippolyte zijn zinnen op heeft gezet: te begrijpen wat het ontvreemden van andermans bezit betekent. Maar meer dan om de gebeurtenissen draait het verhaal om de hersenspinsels van de verteller ten aanzien van zijn daden, met het geheugen als ‘schunnige bediende’. Die spinsels vormen de grootste attractie van het boek, in proza dat zwierig en aards is, maar nu ook fijn 19de-eeuws aandoet. ‘Willem en mijn wellust’ is een buitengewoon sierlijke novelle over hoe we de taal kunnen inzetten om betekenis te geven, maar ook om te verhullen, onszelf te bedriegen, op te bouwen en af te breken.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234