Beeld ter illustratie Beeld Getty Images
Beeld ter illustratieBeeld Getty Images

Energieprijzen

Wordt onze energiefactuur opnieuw betaalbaar in 2022? ‘De komende vijf à tien jaar zullen we hoge energieprijzen blijven zien’

Humo keek eind 2021 in zijn glazen bol - gratis te verkrijgen bij een algemeen DPG Media-abonnement en na de opoffering van één kip - en legde het komende jaar voor u al in een definitieve plooi. Blijft daarin helaas van de partij: de torenhoge energiefactuur, want de heropening van het rijk der vrijheid zal zich roeren op de energiemarkt. ‘In de herfst dacht ik ook dat er in 2022 stilaan een einde zou komen aan de hoge prijzen, maar daar ben ik nu niet meer zeker van.’

Sam Ooghe

HUMO Kunnen we de komende maanden al minder rode cijfers verwachten op de energiefactuur?

RUTH LAMBRECHTS (experte energie bij Agoria) «We mogen daar niet zomaar op reke­nen. We bevinden ons vandaag in de perfecte storm voor forse energieprijzen en het is erg moeilijk te voorspellen wanneer de hemel zal opklaren. In de herfst dacht ik ook dat er in 2022 stilaan een einde zou komen aan de hoge prijzen, maar daar ben ik nu niet meer zeker van.»

HUMO Waarom zitten we met die hoge prijzen?

LAMBRECHTS «Er was over de hele wereld een zeer ­grote vraag naar gas dankzij de heropstart van de economie na de lockdowns. Tegelijk was er een beperkt aanbod, onder meer door de lange en strenge winter en vele uitgestelde onderhoudswerken. Daar komt nog bij dat ­Rusland in een geopolitiek spel met Europa de gaskraan heeft dichtgedraaid. Raakt dat in 2022 opgelost? Hoe koud wordt de winter nog? Dat weten we allemaal niet.

»Sommige elementen raken wel opgelost: de Franse kerncentrales die nu out zijn, zullen opgelapt raken en de gasvraag uit Azië zal normaal gezien niet blijven toenemen.

»De energiefacturen zullen dus ooit dalen, maar of dat al in 2022 gebeurt, is koffiedik kijken. De prijs zal alleszins niet meer zakken naar de lage prijzen van het midden van 2020, toen ook de olieprijzen ingestort waren. De komende vijf à tien jaar zullen we relatief hoge energieprijzen blijven zien.»

HUMO Mogen we met onze energiefacturen zwaaien naar de Belgische regeringen?

LAMBRECHTS «Op korte termijn hebben die weinig vat op de energieprijzen. De gasprijs ligt in heel Europa hoog. We moeten net daarom durven te investeren in nieuwe technologieën, zodat we minder afhankelijk zijn van het buitenland of geopolitieke grillen. In 2022 moeten we vooral de discussie rond de kernuitstap dringend afronden. Bedrijven én gezinnen moeten weten waar ze aan toe zijn. Om onze klimaatdoelstellingen te halen, hebben we bovendien massaal veel ­investeringen nodig in zonne- en wind­energie, en misschien ook in nucleaire technologie.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234