Klokkenluider Bradley Manning verdient een eerlijk proces

, door (fds)

43
bradley manning

Naar eigen zeggen deed hij het om oorlogsmisdaden aan te klagen en te wijzen op de zinloosheid van de oorlogen in Irak en Afghanistan - 'I want people to see the truth, because without it you cannot make informed decisions as a public' - maar de militaire krijgsraad ziet het anders: Manning zou door informatie te lekken 'de vijand geholpen hebben' en daardoor collega-militairen en regeringsambtenaren in levensgevaar gebracht hebben.

De Verenigde Naties, de Amerikaanse burgerrechtenvereniging ACLU en Amnesty International hebben al geprotesteerd tegen de tenlastelegging, want noch de Obama-administratie, noch het militaire gerechtshof hebben tot op heden kunnen aantonen dat Bradley's daad effectief het leven van zijn collega's in gevaar gebracht heeft.
 
Op de website 'I Am Bradley Manning', opgericht omdat het publiek de waarheid moet kennen en klokkenluiders een eerlijk proces verdienen, kun je foto's en tweets opladen om je stem te laten horen en de zaak van Bradley Manning te steunen.

In dit spotje stellen bekende en minder bekende mensen de vraag of je als militair ook oorlogsmisdaden geheim moet houden. Wat zou jij doen? Help Bradley Manning uit de gevangenis.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: