'De dood van Bunny Munro': Nick Cave

, door (godb)

1
18687_NICK_CAVE_BUNNY.jpg

Eerste citaat: ''The Death of Bunny Munro' is een compleet ranzig boek, één lange litanie van neuken, zelfmoord, drinken, kotsen en grove vleselijke fantasieën, een boek waarin élke vrouw waar de walgelijk onaantrekkelijke Bunny zijn ogen op laat vallen gegarandeerd zijn zweterige lust opwekt en zijn gedachten laat afdwalen naar natte vagina's en de manier waarop hij zijn immer actieve lul daarin kan krijgen. Je bent echt opgelucht als dit ding eindelijk zijn titel waarmaakt.'

''Ik hoef geen vrouwen te versieren. Ik ben een beroemde rockster.''

Tweede citaat: 'Dit boek is niet meer dan één lange Grinderman-tekst, een misogyne, vettige, pornografische schelmenroman over een man die schoonheidproducten probeert te verpatsen terwijl hij ondertussen eendimensionale vrouwen neukt en daar alleen mee stopt om even uit te weiden over de toestand in de wereld en zijn circle jerk-filosofieën. Is dit nu een epische seksfantasie, een Bataille-achtige aanval op het bourgeois conformisme of een aan alle kanten vals klinkende mengeling van zelfanalyse en rukkersboek van een zichzelf overschattend auteur? Het antwoord staat in de sterren geschreven.'

Bovenstaande citaten uit Britse recensies illustreren dat de ontvangst van 'The Death of Bunny Munro' niet echt 'unaniem lovend' kan worden genoemd. Nu ís Caves hoofdpersonage Bunny Munro ook een behoorlijk extreem figuur: een ranzige huis-aan-huisverkoper van schoonheidsproducten wiens vrouw net zelfmoord heeft gepleegd, maar die desondanks alléén maar aan neuken, naaien, poepen, pijpen, paren, vogelen, vrijen, wippen, beffen, copuleren, rammen, pompen, stoten, palen en pezen kan denken. Met jonge lolita's, rijpe vrouwen, dikke, dunne, mooie, minder mooie, ronduit lelijke en eventueel ook crack- en heroïnehoeren - want Bunny Munro raakt opgewonden van élke vrouw, zeker als ze enigszins op Kylie Minogue of Avril Lavigne lijken. Bonus: de man gaat meestal van bil terwijl zijn zoontje buiten in de wagen wacht. Wat Caves critici blijkbaar niet snappen, is dat een schrijver die vakkundig over een walgelijke, zieke pervert schrijft niet noodzakelijk zélf een walgelijke, zieke pervert hoeft te zijn.

Lees het volledige interview vanaf maandag 14 september in Humo 3602

'De dood van Bunny Munro' is niet alleen een boek, het bestaat ook als audio-opname en zelfs als iPhone-applicatie. Het audioboek, met muziek van Nick Cave en Warren Ellis, bevat ook videofragmenten waarin Nick Cave uit zijn werk voorleest - de iTunes-waarschuwing dat de tekst 'Frequent/Intense Mature/Suggestive Themes' bevat is niet uit de lucht gegrepen, maar dat had u al begrepen. Bekijk enkele video-opnames van Nick Cave (alle uittreksels staan op de officiële 'Death of Bunny Munro'-site).

Een uittreksel uit hoofdstuk 10

 

'And the Ass Saw the Angel'

Precies twintig jaar geleden publiceerde Cave - toen nog een zanger zonder snor - zijn eerste boek, het barokke 'And the Ass Saw the Angel'. Bekijk een video-opname.

 

 

Nick Cave op BorderKitchen

Op 15 oktober komt Nick Cave zijn boek voorstellen in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Hij zal een aantal passages voorlezen uit zijn boek, met muzikale begeleiding van Warren Ellis en Martyn Casey. Het trio zal ook een selectie spelen van nummers uit Cave's repertoire. Fans krijgen ook de zeldzame gelegenheid om vragen te stellen. Begin al maar na te denken!

 

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: