Vijf (maar eigenlijk zes) memorabele Belgische deelnemers aan de Olympische winterspelen

, door (tp)

6
olympische spelen

1. Micheline Lannoy & Pierre Baugniet

Maakten op jonge leeftijd al furore in het ‘kunstrijden op de schaats voor paren’, zoals deze edele discipline officieel nog altijd te boek staat. Volgens gespecialiseerde websites beheersten Lannoy en Baugniet the pair skating scene in the post-war years. De twee schopten het tot Europees en Wereldkampioen, en behaalden de allereerste – en voorlopig ook laatste – Belgische gouden medaille op de Winterspelen, in Sankt Moritz (1948). Een glansprestatie van dit Antwerps-Brusselse duo, dat niettemin tussen de plooien van de geschiedenis dreigt te vallen.

Lees meer »

2. Liselotte Landbeck

Oostenrijkse kunst- en snelschaatster die tot Belgische genaturaliseerd werd toen ze met – eveneens kunstschaatser – Robert Verdun trouwde. Nam in 1936 deel aan de Winterspelen van Garmisch-Partenkirchen, waar ze net naast een medaille greep. Maar Landbeck zal toch vooral de geschiedenis ingaan als de maîtresse van Koning Leopold III. De twee leerden mekaar kennen toen de koning op zoek was naar een schaatslerares. Uit hun relatie werd in 1940 een dochter Ingeborg geboren.

Lees meer »

3. Max Houben

Ronkende naam uit de Belgische sportgeschiedenis, multitalent zonder voorgaande. Max Houben nam in 1920 al deel aan de Olympische Zomerspelen van Antwerpen, waar hij de 200 meter sprint en één vierde van de 4 x 100 meter estafette voor zijn rekening nam. Later maakte Houben de overstap naar het professioneel voetbal: in 1933 werd hij zelfs landskampioen met Union Saint-Gilloise. Tussendoor maakte Houben zich verdienstelijk in de twee-, vier- en vijfmansbob, met als absoluut hoogtepunt een zilveren medaille op de Winterspelen van – alweer – 1948. Liet ooit noteren dat bobsleeën minder gevaarlijk is dan de straat oversteken in Brussel. Kwam in 1949 om het leven toen zijn bobslee uit de bocht ging.

Lees meer »


 

4. Geert Blanchart

Shorttracker die het tot vicewereldkampioen schopte, en in 1992 zesde werd op de Olympische Spelen in Calgary. Enfant terrible van het zuiverste water, flamboyante tiep die regelmatig in de clinch ging met zijn eigen schaatsbond. Eén van de eerste Belgische sporters die zich outte als homo, tot hij – in heterohoedanigheid – opdook in het VTM-programma ‘Wie wordt de man van Phaedra?’

`

Lees meer »

5. Bart Veldkamp

Snelschaatser. Jarenlang de absolute wereldtop op de 5.000 en 10.000 meter. Rijfde bergen medailles bijeen op Olympische Spelen, Europese en Wereldkampioenschappen. Tot hij zich – in de nadagen van zijn carrière – liet naturaliseren tot Belg en het allemaal net iets minder snel ging. Won op de Spelen van ‘98 in Nagano wel nog de bronzen medaille op de 5.000 meter: de voorlopig laatste Belgische medaille. Veldkamp is nu coach van Belgische medaillehoop Bart Swings.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan