Had gekund: Bart Swings als Nederlander op de Spelen

, door (svb)

7
bart swings
© Thomas Sweertvaegher

Bart Veldkamp, trainer en manager van Bart Swings, zat ongeveer een maand of acht geleden met de handen in het haar. Hij moest Swings klaarstomen voor Sotsji, maar het budget was ontoereikend. Schaatsen op het hoogste niveau kost geld en dat was er niet. In augustus werd er een crowdfunding-actie op poten gezet. Geld bedelen bij het publiek leek het ultieme middel.

Bart Veldkamp «Eigenlijk was die crowdfunding een marketingcampagne, een omweggetje om sponsors te bereiken. We zegden wel dat het doel was om met die actie 400.000 euro te verzamelen, maar het echte doel was de aandacht van de media en het publiek te grijpen en zo de interesse van sponsors te wekken. En dat is prima gelukt. Dank zij die actie bleek dat schaatsen – of toch alleszins Bart Swings – op één of andere manier wel leefde in Vlaanderen. Er was alleszins veel sympathie, en dus kwamen er toch bedrijven op ons af. Toen we twee materiaalsponsors hadden én ongeveer 80.000 euro uit de crowdfunding – wat op zich al een onverhoopt succes was – hapte ook de hoofdsponsor toe: Stressless, een Noorse meubelfabrikant, maar wel met een Nederlandse leiding. Zo zijn we toch aardig in de buurt van het vooropgestelde bedrag gekomen.»

HUMO Slim gespeeld, dus. Maar wat als het niet was gelukt?

Bart Veldkamp «Dan was er een plan B.»

HUMO En dat was?

Veldkamp «Bart Swings Nederlander maken. Er zou niets anders op hebben gezeten.»
 

Humo 3831 04/02/2014

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 4 februari 2014

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan