Laurent Fignon overleden

, door (lk)

Deel
20905_fignonbelga.jpg
© Belga

De strafste Tour aller tijden: het duel LeMond - Fignon uit de Ronde van 1989

In de tour van 1989 klopte Greg LeMond zijn rivaal Laurent Fignon na meer dan drieduizend kilometer fietsen en een bloedstollende laatste tijdrit met acht seconden. De uitgemergelde Fignon die in een goot van de Champs Elysées weer tot leven moet worden gewekt, is één van de meest fascinerende sportbeelden aller tijden.
Greg LeMond «Fignon en ik zijn drie jaar ploegmaats geweest. We hadden een verschillende achtergrond, maar we konden best met elkaar opschieten. We deelden zelfs de kamer in sommige kleine rondes.»

Laurent Fignon (verbaasd) «We waren hoegenáámd geen vrienden. Greg was een individualist. Hij was op zijn negentiende samen met zijn vrouw van de States naar Frankrijk verhuisd en had toen een tijdje zwarte sneeuw gezien. Die periode heeft zijn karakter gevormd. Nu ja, misschien hebben wij er ook niet alles aan gedaan om 'm in ons gezelschap op te nemen. Het verbaasde me in ieder geval niet dat hij in 1985 naar La Vie Claire ging, de ploeg van Bernard Tapie

 

Vals spel

In de twee Pyreneeënritten wordt duidelijk dat de Tour op een tweestrijd Fignon-Lemond zal uitdraaien. Op weg naar Superbagnères heeft Fignon slechte benen, maar LeMond profiteert er niet van en Fignon pakt in extremis nog het geel. Achttien jaar later verbaast hij zich nog altijd over de tactiek van zijn tegenstander.

Fignon «Als hij een béétje avontuurlijk was aangelegd, had hij me daar op minuten kunnen rijden. Kijk al zijn grote Rondes er maar eens op na: je zult 'm zelden op een aanval betrappen.»

LeMond «In zijn ogen was ik geen waardige geletruidrager. Maar ik had geen ploegmaats én geen idee hoe ver mijn vorm na die twee rotjaren zou reiken - waarom zou ik dan als een gek achter allerlei! aanvallers aanfietsen?

»Vanaf de Pyreneeën werd de sfeer bits. Fignon begon in de Franse pers zijn pijlen op mij te richten. Hij wordt er niet graag aan herinnerd, maar ik heb 'm in het midden van de koers gewaarschuwd dat hij zich koest moest houden.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: