Jelle Van Damme naar Standard

Deel
21363_jellevandamme.jpg
© Belga

Enkele quotes van Jelle Van Damme uit Humo 3604 van dinsdag 29 september 2009!

Jelle Van Damme «Vorig seizoen, in de laatste testmatch op Standard, ging hij liggen, greep naar z'n hiel en kermde van de pijn. 'Fuck, Wasyl, come on!' riep ik. Het was nog twintig minuten en hij heeft zich nog voluit gegeven. Maar toen ik na de match in de kleedkamer kwam, lag het daar vol bloed: die hiel lag open.

»(Houdt zijn vingers twee centimeter uit mekaar) Zó'n gat! Bij een tackle moet hij er studs in gekregen hebben. Ik ken er niet veel die met zo'n jaap in hun voet nog twintig minuten zouden spelen. Ik weet niet of ik het zou kunnen. Om maar te zeggen: zo'n gast horen schreeuwen van de pijn, dat komt aan.»

HUMO Heeft het voorval je voorzichtiger gemaakt?

Van Damme «Neen. In die wedstrijd zelf wel: na de rust heb ik echt wel even met schrik gespeeld, slechte passes gegeven ook. Ik dacht de hele tijd: 'Rustig, Jelle!'»

HUMO Je was niet met revanchegevoelens uit de kleedkamer gekomen?

Van Damme «Daar schiet je toch niks mee op. Maar ik was wél kwaad. Vlak nadat het gebeurd was, had ik zin om Witsel een kroket op zijn bakkes te verkopen. Ik heb me ingehouden: ik heb hem geduwd, meer niet. Stel dat ik had geslagen: Wasyl was er niet beter van geworden, Witsel zat met een gebroken neus, en ik had een paar weken schorsing aan mijn broek.

»Het was gewoon een smerige fout. Voet vooruit, zonder te kijken op iemands been afgaan: sorry, dat heb ik nog nooit gedaan. Je wéét dat daar ongelukken van kunnen komen. Ik zeg niet dat het Witsels bedoeling was om Wasyls been te breken - ik weet zeker van niet - maar hij wist dat het zeer zou doen.»

HUMO Bij Standard kunnen ze de kop van een speler zot maken, Jelle.

Van Damme «'t Schijnt, hè? (grijnst)»

HUMO Standard had geprobeerd jou bij Anderlecht los te weken: dat had de gemoederen voor de wedstrijd nog meer verhit.

Van Damme «Had ik dat geweten, dan had ik nooit met Standard gesproken. Nu heb ik er ook spijt van. Vooral mijn timing zat fout, zo kort voor die wedstrijden tegen Sivasspor en Standard.»

HUMO Voor zijn dood besprak je al die zaken met je schoonvader Lei Clijsters. Heb je je nu niet afgevraagd: 'Hoe zou Lei dit hebben aangepakt?'

Van Damme «Ja. Lei heeft me enorm veel geholpen, vooral zakelijk. Hij heeft me getoond hoe het voetbalwereldje in elkaar zit: dankzij hem had ik geen manager meer nodig. Maar die keer had ik misschien beter wél een manager gehad.»

HUMO Je hebt de naam 'Lei' zelfs op je lichaam laten tatoeëren.

Van Damme «Hij is heel belangrijk voor mij geweest. Meer zeg ik daar niet over.»

HUMO Mijn timing was fout, zei je over je transfersoap. Alléén je timing?

Van Damme «Ja. Je kan het mij niet kwalijk nemen dat ik onderhandeld heb. Ik kon me financieel verbeteren: logisch dat je dan even alleen aan jezelf denkt. In het voetbal moet je af en toe eens egoïstisch zijn.

»Ik wist ook dat mijn kansen op een transfer groter werden als ik met mijn nieuwe ploeg nog Europees zou kunnen spelen, dus heb ik (manager) Herman Van Holsbeeck gevraagd om me tegen Sivasspor niet op te stellen. Ik wist dat dat gevoelig lag, maar ik kon het maar vragen.»

HUMO Dé vraag is of je - op verzoek van Standard, dat Anderlecht niet wilde alarmeren - hebt gedaan alsof er buitenlandse interesse voor je was.

Van Damme «Die buitenlandse interesse wás er. Hoe het precies is verlopen heb ik aan Van Holsbeeck en de voorzitter (Roger Vanden Stock, red.) verteld. Zij wilden me graag houden: ik weet dat zij mij respecteren, en de supporters ook.

»Ik wilde ook niet per se weg - als ik hier tot mijn 35ste kan voetballen zou ik zeer gelukkig zijn - maar er deed zich een kans voor waarvan ik toen dacht: die moet ik proberen te grijpen. Nu zie ik dat anders. In de match tegen Standard dacht ik al: 'Goed dat ik bij Anderlecht ben gebleven.'»

HUMO Omdat bij Standard geen enkele speler - op Jovanovic na - normaal reageerde na het incident met Wasilewski?

Van Damme (knikt) «Het ging bijna meteen door mijn hoofd: 'Blij dat ik niet bij hen speel.'»

Dit artikel verscheen in  Humo 3604 op dinsdag 29 september 2009.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: