En dan nü: de échte waarheid over het interview met Lemmy van Motörhead

1
21986_lemmy.jpg

Omdat er nogal wat verwarring lijkt over wat er precies gebeurd is, zetten we de feiten eens op een rijtje.

In VPRO Gids verscheen enige tijd geleden een interview met Ian 'Lemmy' Kilmister, frontman van Motörhead. Het uitgangspunt was even onwaarschijnlijk als hilarisch: het portretteerde Lemmy - een notoir grootverbruiker van drugs, drank en groupies - als een expert op internationaal financieel gebied en een 'een gerespecteerd monetair deskundige in de rockwereld'.

In het drie pagina's lange interview bespreekt Lemmy uitgebreid het internationale financiële landschap, en vergelijkt hij de financiële crash onder meer met een vagina ('haartjes, haartjes, haartjes, vagina, haartjes, haartjes, haartjes').

Humo bracht het interview op 15 februari jongstleden onder de titel 'Op masterclass econömie bij Lemmy van Motörhead'.

Is Humo werkelijk zo dom dat we niet zagen dat dit een 'verzonnen interview' is (bij Humo noemen we dat graag 'een grap')? Nee, dus. Enig gegoogel wees uit dat de auteur van het artikel, Anton Dautzenberg, niet aan zijn proefstuk toe was. Maar: er kan wat ons betreft niets op tegen zijn wanneer een journalist en een geïnterviewde het op een akkoordje gooien, met als doel enige verbijstering te zaaien bij lezers.

Dus nam de hoofdredactie contact op met Anton Dautzenberg. We vroegen hem of hij wel degelijk met Lemmy had gesproken - of Lemmy dus mee in de slag zat bij het bedenken van de grap. Op die vraag antwoordde Dautzenberg dat hij Lemmy wel degelijk had ontmoet. De Standaard vermeldt dat Humo contact had met Hugo Blom, hoofdredacteur van VPRO Gids: dat klopt niet, en dat heeft Humo ook nooit beweerd.

Voor alle duidelijkheid: dat het interview van a tot z verzonnen was, was voor ons al bij de eerste zin zonneklaar. We meenden dat het voor lezers óók snel zonneklaar zou zijn, maar voor wie wat trager van begrip was, werd de auteur van het stuk in onze inleiding omschreven als schrijver, econoom en pseudoloog (Van Dale: 'iemand met een onweerstaanbare neiging om gefantaseerde belevenissen als waar te vertellen'). Dat leek ons genoeg voor de goede verstaander.

Weigert Humo een rechtzetting? Humo gaat ervan uit dat we grappen niet hoeven uit te leggen, laat staan 'recht te zetten' - we doen dat met de cartoons van Jeroom en Kamagurka tenslotte ook niet. Wel betreuren we dat we wat betreft de betrokkenheid van Lemmy misleid zijn door de auteur van het interview.

Dit bericht geldt als enige kennisgeving.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: