Guy Verhofstadt: 'Er zijn twee N-VA's: die in de federale regering en die in het Antwerpse stadhuis'

, door (bdc)

67
Verhofstadt

Die dubbele houding van de N-VA is Guy Verhofstadt al langer opgevallen. 'De N-VA in het Antwerpse stadhuis of in het Europees parlement zegt het omgekeerde van die in de federale regering', dixit de fractievoorzitter van de Europese liberalen volgende week in Humo, vanaf morgen te lezen op tablet, vanaf dinsdag in de krantenwinkel. Een fragment.

HUMO Waarom probeerde u de verkozenen van de N-VA na de verkiezingen bij uw liberale fractie te voegen?

Verhofstadt «Zij zijn zelf komen vragen om tot onze fractie te mogen toetreden! Wij zeiden: ‘Als jullie zich aan de beginselen van de groep houden, waarom niet?’ Toen hebben ze beslist om dat niet te doen.»

HUMO N-VA-minister Johan Van Overtveldt verklaarde achteraf: ‘Het aanbod van Guy Verhofstadt miste geloofwaardigheid. Het was hem enkel om de zetels te doen.’

Verhofstadt «Het is iederéén om de zetels te doen. Ik denk dat de N-VA ook aan de verkiezingen deelnam omdat het om de zetels te doen was, nee? En niet vanuit de Olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Nu geven zij daar een andere uitleg aan, omdat het in hun partijvergadering fout gelopen is.»

HUMO Bent u blij dat ze niet zijn toegetreden? Ze staan toch voor een ander Europa dan u?

Verhofstadt «De signalen zijn dubbel. Ze zitten hier nu samen met Deense en Poolse partijen die zich veel ethische wetten uit ons land niet kunnen voorstellen en de klok willen terugdraaien. Maar ik zie ook dat de N-VA-ministers in de federale regering alle voorstellen van de Europese Commissie zonder probleem goedkeuren. Dus: over welke N-VA praten we? De N-VA die in de regering die alles goedkeurt wat Europa voorstelt, of die in het Europees Parlement, of die in het Antwerpse stadhuis, die het omgekeerde zegt?»

HUMO Hugo Camps schreef vorige week in De Morgen: ‘Open VLD is gedegradeerd tot hondenkar van Bart De Wever. Het lijkt wel of Gwendolyn Rutten alle ideologische veren heeft afgeschud. Sociaalliberalisme is dood in België. In alle grote thema’s hinken de liberalen de N-VA achterna.’

Verhofstadt «Europees niet (lacht).»

HUMO De rest kan u niet meer schelen?

Verhofstadt «Toch wel, maar ik denk dat Hugo overdrijft. Open VLD doet mee in een regering die resultaten boekt. Je moet Open VLD niet beoordelen op wat Bart De Wever zegt, want hij bekritiseert de regering en heeft het gewoonlijk over zaken die niet in de regering gebeuren. De afstand tussen Open VLD en De Wever is even groot als de afstand tussen De Wever en de regering. Voilà.»

Het volledige artikel leest u dinsdag 10 november in Humo.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: