Bart De Wever haalt uit naar 'De Afspraak':
'Framing om te kotsen'

, door (bdc)

1601

De  Afspraak is nog maar pas herstart of het Canvas-programma ligt al opnieuw onder vuur. Deze keer zijn het N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn senator en –communicatie-adviseur Pol Van Den Driessche die boos zijn op het duidingsprogramma. Ze stuurden allebei een mail naar de directie en hoofdredactie van de openbare omroep die via een gunstige wind op de redactie van HUMO terecht kwam. Bekijk de mails onderaan deze pagina.

'De bewuste framing is gewoon om te kotsen? Hoe kan je nu toch zo dom/onbekwaam/degoutant/laaghartig zijn?'

De mails gaan over ‘Dit is vandaag niet op ‘De Afspraak’’: een item waarin het nieuws van de dag in anderhalve minuut getoond werd. De Afspraak toonde daarin gisterenavond eerst beelden van uitgehongerde Syrische kinderen, gevolgd door het nieuws dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) cursussen ‘omgaan met vrouwen’ wil organiseren in de asielcentra. Daarna verscheen een tweet van een zekere Youssef Kobo, die scheef: ‘Zou Pol Van Den Driessche zich ook hebben ingeschreven voor de cursus ‘omgaan met vrouwen’? #dtv’. Vervolgens kwamen er videobeelden van Van Den Driessche die de kandidates van Miss België een rondleiding in het parlement gaf, waarna beelden getoond werden van Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter die in de Kamer vroeg vrouwen pepperspray te geven.

'Deze montage is een schrijnend voorbeeld van framing.'

Framing

Van Den Driessche, over wie welgeteld 22 vrouwen drie jaar geleden in Humo getuigden over seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten, kon er niet mee lachen. Hij stuurde deze ochtend een lange mail naar de VRT waarin hij schreef: ‘Deze montage is een schrijnend voorbeeld van 'framing'.' Hoewel, eigenlijk is het een directe aanval op mijn persoon. Want u laat uitschijnen dat ook ik mij schuldig maakte aan ernstige misdrijven.’ Van Den Driessche voegt eraan toe dat Youssef Kobo, de auteur van de tweet, op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets werkt. Debaets is een boegbeeld van de Brusselse CD&V en daarom volgens hem niet onbevooroordeeld.

Om 12u50 deze middag volgde op die mail een reply van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die was gericht aan Pol Van Den Driessche, met in kopie: algemeen hoofdredacteur van de VRT Luc Rademakers, gedelegeerd bestuurder van de VRT Leo Hellemans, presentator van De Afspraak Bart Schols, eindredacteur bij de VRT Werner Verpoorten en N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann.

In de mail, verstuurd vanop zijn iPhone, schrijft De Wever: “Ik reageer zelden of nooit op redactionele keuzes, maar in deze kan ik het niet laten: de bewuste framing is gewoon om te kotsen? Hoe kan je nu toch zo dom/onbekwaam/degoutant/laaghartig zijn? Vul zelf maar in wat past. Op De Afspraak hoeft u mij alleszins niet meteen te verwachten.”

Onder vuur

Het is de tweede keer dat een politicus zich moeit met de redactionele inhoud van De Afspraak. Eerder vond Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) dat ze ook aan het woord had moeten komen toen comedian Wouter Deprez in het programma zei dat de minister tegen het parlement had gelogen over wat er met het geld van het boscompensatiefonds was gebeurd. Eerder kwam het programma al onder vuur te liggen toen presentator Bart Schols ex-Syriëstrijder Younes Delefortrie interviewde. Verschillende opiniemakers én VRT-hoofdredacteur Björn Soenens lieten op Twitter weten dat het interview niet kritisch genoeg was, waarna dat door Luc Rademakers werd beaamd en het interview offline werd gehaald. Daarna kwam de redactie in opstand en sprak ze een motie van wantrouwen tegen de hoofdredactie uit.

Met politieke inmenging hebben de mails niets te maken, zo zegt Bart De Wevers woordvoerder Joachim Pohlmann. “Als zij rechtstreeks aangesproken worden mogen ze daar ook hun gedacht over zeggen. Men doet maar wat men wil, maar men kan niet verwachten dat we niet zullen reageren, als het een duidelijk geval van framing is.”

Bekijk hier het fragment uit 'De Afspraak' »

Lees de bewuste mails:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: