Punkfrontvrouw en transgender Laura Jane Grace verbrandt haar geboorteakte in North Carolina

, door (kve)

132
ljg1200

De wet die gouverneur Pat McCrory in North Carolina enkele weken geleden goedkeurde, is een teken aan de wand dat gelijke rechten nog lang niet aan de orde zijn. Het feit dat het er ook niet bij wet verboden is om mensen te ontslaan op basis van hun geaardheid, deed ook al zoiets vermoeden. Die nieuwe wet was echter de druppel. Verschillende artiesten protesteerden openlijk tegen de absurde wet. De ene - zoals Bruce Springsteen en Ringo Starr - door zijn concerten in de staat af te gelasten. De andere - zoals Cyndi Lauper - door hun show om te toveren in een benefiet ten voordele van gendergelijkheid in North Carolina.

In 2012 uitte Laura Jane, née Thomas Gabel, zich als transgender. Twee jaar later bracht ze met Against Me! de plaat 'Transgender Dysphoria Blues' uit: de eerste plaat van de band met een frontvrouw maar vooral een confronterende, goudeerlijke getuigenis over hoe het is om als transgender door het leven te gaan:
'You want them to notice
The ragged ends of your summer dress
You want them to see you
Like they see any other girl
They just see a faggot
They hold their breath not to catch the sick'

In een interview met The Washington Post verklaarde ze afgelopen week dat hun geplande optreden in North Carolina absoluut doorging. Ze snapt de beslissing van Bruce Springsteen - ze noemt hem zelfs haar 'verbale bondgenoot' - maar legt uit dat het voor haar anders is. Zij deelt de pijn van de gediscrimineerde transgenders. 'Ik had kunnen cancellen, maar dat had niet hetzelfde (financiële) effect op de staat gehad als wanner iemand als Bruce dat doet. Ik had enkel de fans teleurgesteld.' In de plaats daarvan koos ze om een statement te maken. En wat voor één.

Vorige zaterdag betrad Grace het podium in Durham (NC) met in de ene hand haar Fender Coronado II en in de andere haar geboorteakte. Met de woorden 'Goodbuy gender!' en onder luid gejuich van het publiek, liet ze het blad - met vermaledijde 'M' -  in vlammen opgaan.

Ze riep ook op om als band hun voorbeeld van te volgen en de 'North Carolina Needs You'-campagne te steunen. Die roept op om net méér te spelen en de opbrengst te schenken aan nonprofitorganisaties die de fameuze bathroom bill bevechten.

Een dag later had ze op Twitter nog enkele woorden veil over de kwestie:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: