Waarom Reggae Geel het optreden van Sizzla annuleert

, door (lt)

248
sizzla

Velen fronsten dan ook de wenkbrauwen toen Sizzla dit jaar op de affiche van het reggae-festival prijkte. Het Equal Rights and Justice Collective bracht de netelige kwestie ter sprake in een open brief op de website van De Wereld Morgen. De festivalorganisatie repliceerde door te verwijzen naar een contractueel bindende afspraak die Sizzla zou moeten verhinderen extremistische uitspraken te doen tijdens zijn optreden. Maar vandaag nog zei holebi- en transgenderbeweging Çavaria dat het festival met de komst van de artiest het ‘No hate reggae charter’ uit 2012 schendt. Na spoedoverleg besloot de organisatie dan ook wijselijk het optreden te annuleren. Wij gingen op zoek naar bewijsmateriaal, en vonden dat in overvloed.

Zo is er in onderstaand lied letterlijk ‘fire fi di man dem weh go ride man behind’ te horen. Vrij vertaald wenst hij alle holebi's het hellevuur toe. 

 

De organisatie ging over tot het schrappen van het optreden na het zien van de volgende beelden in een Jamaicaanse nachtclub, van april dit jaar. Sizzla steekt er een monoloog van om en bij de 15 minuten af over het gevaar van holebi’s. ‘Batty boy’ is de Jamaicaanse benaming voor een homoseksueel.

 

 

Sizzla was duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. In januari van dit jaar riep hij op een Jamaicaans festival nog op tot een verbod op homoseksualiteit.

 

 

Sizzla is zeker ook niet de enige Jamaicaanse artiest die het gemunt heeft op holebi’s. De momenteel in de gevangenis zittende Buju Banton maakte in 2007 nog een song, getiteld ‘Boom bye bye’. Hij gaat in het refrein verder met ‘Boom bye bye, inna batty bwoy head’. Vraag is of de beluisteraars van dit lied, en dat zijn er heel wat — op YouTube scoort het 18 miljoen hits — weten waar het lied over gaat.

 

 

De rastafari’s zitten met een fundamenteel probleem in Jamaica. Vice News trok in 2014 naar hoofdstad Kingston en maakte de volgende onthutsende reportage over geweld tegen holebi’s en transgenders in de stad.

 

 

Dimitri Verbelen tweette over de hele zaak het volgende:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: