Reconstructie: Hoe Michel de ultieme bocht naar links nam om zijn regering te redden

© Didier Lebrun & Christophe Licoppe/Photo News

, door (ann de boeck) en (jeroen van horenbeek)

16

“Er zijn drie mogelijkheden. Eén: vervroegde verkiezingen organiseren. Wat er volgens mij voor zal zorgen dat in 2019 niets gerealiseerd wordt. Twee: een nieuwe meerderheid vormen. Dat lijkt me moeilijk. Of drie: een derde weg. Een regering zonder meerderheid die samenwerkt met het parlement.”

Aan het begin van zijn speech in de Kamer laat Michel er weinig twijfel over bestaan. Hij wil absoluut verder met zijn minderheidsregering. De uitdagingen voor de komende maanden zijn te groot, het risico voor de burger ook. “België is geen eiland. De brexit zal grote gevolgen hebben voor ons land”, waarschuwt hij het halfrond. “Wie wil er op dit moment verantwoordelijk zijn voor het einde van de regering?” Michel wil duidelijk verder met gedoogsteun.

Daarbij maakt de premier plotseling een bocht naar links. Hij richt zich uitdrukkelijk tot de socialisten en de groenen, die recht tegenover hem zitten. Zij hebben al dagen gedreigd met een motie van wantrouwen, die wellicht het einde van zijn regering zou betekenen. Dat wil hij te allen prijze vermijden. Hij probeert de linkse partijen te paaien met allerlei nieuwe maatregelen rond koopkracht, sociaal overleg en klimaat.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: