'Dat ze maar eens goed verkracht moeten worden': vrouwen over de Twitter-bagger die ze dagelijks incasseren

, door (freek evers)

17
vrijbeeld

Samira Atillah: ‘Soms ben ik bang dat het niet alleen bij woorden blijft’

“Ik heb ondertussen een dikkere huid gekregen”, zegt mensenrechtenactiviste Samira Atillah. Ze heeft geleerd dat mensen online meer noten op hun zang hebben dan in de echte wereld.

Zo sprak iemand haar op Twitter ooit aan als ‘bruin geitje’, in de veronderstelling dat Atillah Marokkaanse roots had. “Ik ben nog nooit in Marokko geweest. Ik heb die man toen opgezocht, zijn telefoonnummer gevonden en hem opgebeld met de boodschap dat hij boos mag zijn op me, maar dat ik ook voor hem op de barricades sta. Hij heeft toen zijn excuses aangeboden.”

Ze beseft maar al te goed dat ze op sociale media zelf stevig kan uithalen. “Maar de intimidatie in reacties zal er absoluut niet voor zorgen dat ik voorzichtiger zal zijn. Ook al ben ik soms bang dat het niet alleen bij woorden blijft. Wanneer ik ergens ga spreken, zorg ik altijd dat er een man met me meegaat.” Er werd haar op Twitter al meermaals een ruwe verkrachting toegewenst.

Sinds kort test Atillah online een nieuwe strategie uit: humor. “Dat lijkt te werken. Laatst plaatste ik een meme waarin werd gelachen met het feit dat mensen die tegen het VN-migratiepact waren niet eens wisten wat er in stond. Zelfs mensen die normaal bikkelhard reageerden, konden daarmee lachen.”

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: