Financiert rechts Amerika de Europese populisten?

, door (ghassan dahhan)

190
vrijbeeld

Rechtse Amerikaanse christenen, ‘gelinkt aan de Trump-regering en Steve Bannon’, hebben volgens website openDemocracy hun pijlen gericht op Europa. Ultraconservatieve Amerikanen, onder wie de steenrijke gebroeders Koch, zouden in de afgelopen tien jaar minstens 50 miljoen dollar aan ‘dark money’ (geld waarvan de herkomst niet traceerbaar is) hebben geïnvesteerd in Europa, bedoeld om een rechtse en onverdraagzame boodschap te verspreiden. Daarnaast werken ze samen met ‘extreem-rechtse’ partijen in Europa, aldus openDemocracy.

Het zou gaan om minstens twaalf conservatieve organisaties in Amerika, waaronder het christelijke American Center for Law and Justice en Bill Graham Evangelistic Assocation.

Dark money

De directeur van openDemocracy, Mary Fitzgerald, schetst een beeld dat enigszins samenzweerderig overkomt. Zo vallen de woorden ‘conferenties’, ‘dark money’, ‘politieke agenda’s’, ‘netwerken’, ‘DeVos-familie’, ‘de gebroeders Koch’ en ‘anonieme donoren’ geregeld, al dan niet in combinatie met elkaar. Bedient openDemocracy zich daarmee niet van dezelfde tactiek als haar rechtse tegenstanders? Die wijzen namelijk geregeld op de activiteiten van een andere steenrijke zakenman met een ‘duistere’, politieke agenda: George Soros – tevens financier van openDemocracy.

'37 ­leden van het Europarlement, onder wie Sophie in ’t Veld (D66), roepen Eurocommissaris Timmermans op om actie te ondernemen'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: