Moet een veganistisch dieet voor kinderen verboden worden?

© Tine Schoemaker

, door (femke van garderen)

230

Lees onderaan dit artikel de getuigenis van Elisabeth Van Lierop, die samen met haar vriend Tijs Delbeke (Balthazar, Sir Yes Sir) dochtertje Nala veganistisch opvoedt

Een groeiend aantal ouders laten hun kinderen veganistisch eten en dat is niet zonder problemen. Tot die conclusie komt Georges Casimir, professor aan het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola. In zijn ziekenhuis werden de voorbije maanden verschillende pasgeborenen opgenomen omdat ze door zo’n plantaardig regime uitdrogingsverschijnselen lieten zien. 

Casimir is niet de enige die daarover bezorgd is. Hij schreef met verschillende collega’s een adviestekst voor de Franstalige Koninklijk Academie voor Geneeskunde. In die tekst roepen ze op om een veganistisch dieet voor kinderen, maar ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, niet toe te staan. ‘Essentiële vitaminen als D en B12, calcium en ook andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling, zijn in dit dieet afwezig’, zo schrijven ze. Dat zorgt volgens hen voor ‘groeiachterstand, psychomotorische vertragingen, ondervoeding en bloedarmoede’. In sommige gevallen zouden deze zaken ook niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. 

‘Het veganisme is echt te gevaarlijk voor kinderen die moeten groeien’, vat Cassimir de volledige adviestekst samen. Hij erkent dat supplementen toegediend kunnen worden, maar is dan nog niet overtuigd. ‘Wie echt zeker wil zijn of zijn of haar kind bij een veganistisch dieet niets te kort komt, zou op zijn minst regelmatig bloedafnames moeten laten nemen. Maar wij vinden het niet normaal om zoiets bij kinderen te doen.’

Zwart-wit 

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde is niet de enige organisatie die zich over het veganisme buigt. Ook Kind en Gezin laat weten dat ze samen met de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde aan een nieuwe gids werkt. De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, is bezig met hetzelfde. Niemand wil kwijt of hun adviezen dezelfde richting zullen uitgaan.

Professor kindergeneeskunde Myriam Van Winckel (UZ Gent) hoopt alvast op een minder zwart-witbeeld dan dat van de Koninklijke Academie. Ze ziet weinig heil in een verbod. ‘Zo duw je mensen die plantaardig willen eten weg. Op die manier kunnen ze belangrijke informatie mislopen.’ Dan kan niet de bedoeling zijn, vindt ze. ‘Want het klopt wel dat er risico’s aan verbonden zijn. Veganisme is niet geschikt zonder supplementen.’ Van Winckel hamert vooral op het bijnemen van B12, een vitamine die erg belangrijk is voor de productie van de bloedcellen, het zenuwstelsel en de hersencellen. Wie alleen groente en fruit eet, krijgt die stof niet binnen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: