De grootste schrijvers volgens Christoph Vekeman

6
mm

«1. Jeroen Brouwers. Met stip op één, daar Brouwers niet zomaar het mooiste Nederlands, maar wel degelijk de mooiste táál schrijft die bij mijn weten de afgelopen decennia, waar ook ter wereld, op het papier is beland.

2. Donald Ray Pollock. Een fabrieksarbeider voor wie het schrijverschap een bijzonder late, hemeltergend late roeping was, en die dus de morele plicht heeft, ten aanzien van ons, de lezende mensheid, om nog erg lang te leven en nooit meer een dag vakantie te nemen. Zeer benieuwd ben ik naar wat er na zijn eerste twee fantastische boeken nog zoal zal volgen.

3. Bret Easton Ellis. Twee woorden: ‘American Psycho’.

4. Michel Houellebecq. Wellicht de ‘grootste’ van de vijf, in die zin dat zijn werk het meest ambitieus is op het gebied van eigentijdsheid en maatschappelijke relevantie. Maar ik nomineer hem vooral omwille van zijn vermogen om zijn laconieke weerspannigheid en somberte doeltreffend tot uitdrukking te brengen in al zijn zinnen en zinnetjes, ook de kortste en eenvoudigste.

5. Greg Iles. Mochten er vaker thrillers worden geschreven als ‘Mortal Fear’ en ‘True Evil’, het misdaadgenre zou in de literatuur even eerbiedwaardig wezen als het dankzij Brian De Palma, Scorsese, Hitchcock en anderen nu in de wereld van de film is… Ik deel ook graag twee nipte afvallers mede: Jonathan Franzen en Lionel Shriver. »

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: