Waarom hebben we het zo moeilijk anderen werkelijk te begrijpen en waarom herkennen we ­leugens niet? Auteur Malcolm Gladwell legt uit.

© BelgaImage

, door (marnix verplancke)

5

Op 10 juli 2015 stapte de jonge Afro-Amerikaanse Sandra Bland in haar auto om boodschappen te doen. Ze reed de snelweg op, vergat haar ­richtingaanwijzer te gebruiken en kreeg meteen een politiewagen ­achter zich aan. Ze werd gemaand aan de kant van de weg te gaan staan, waarna de blanke agent Brian Encinia haar op haar fout wees. Tijdens het gesprek dat volgde stak Bland een sigaret op. Encinia vroeg haar die te doven, de vrouw ­weigerde. ‘Dan mag u uitstappen’, reageerde de agent, wat Bland weer weigerde.

Wat als een hoffelijk gesprek begonnen was, veranderde in een scheldpartij, waarbij Encinia Bland uit haar auto dreigde te sleuren, ­versterking opriep en haar arresteerde. Bland eindigde in de cel, waar ze zich drie dagen later verhing.

De zaak-Sandra Bland staat bekend als een schoolvoorbeeld van het racisme dat diep verankerd lijkt in de psyche van de Amerikaanse ordediensten. Volgens Malcolm Gladwell, ­succesauteur van boeken als ‘Het beslissende ­moment’ en ‘Uitblinkers’, is het niet zo simpel. 

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: